Magdalena Andersson kan få toppjobb

Finansministern Magdalena Andersson (S) föreslås för en tung post inom Internationella valutafonden.

Men det eventuella toppjobbet kommer inte innebära att hon avgår som finansminister.

– Jag har en rejäl arbetskapacitet, säger hon.

EU:s finansministrar har i dag enats om att stödja finansministern Magdalena Andersson (S) som EU:s kandidat till ordförandeposten inom Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, IMFC.

– Jag är väldigt, väldigt hedrad över att ha blivit förslagen för den här rollen och för det stora stödet som har visats för mig, säger hon.

Det är första gången sedan 2007 en europé föreslås för tjänsten. Då var det Storbritanniens finansminister Gordon Brown som satt på posten.

– När jag är ute i internationella sammanhang kommer jag ha en större röst. Det kommer höras mer om de svenska prioriteringarna som vi driver, säger Magdalena Andersson.

Kan ha båda rollerna

En urvalsprocess kommer påbörjas och efter det kan en valprocess ske. Enligt Andersson själv kan hon bli vald till posten i december i år.

Magdalena Andersson kan få nytt toppjobb inom IMFC.
Magdalena Andersson kan få nytt toppjobb inom IMFC.

Men ett nytt toppjobb inom IMFC kommer inte påverka hennes arbete som finansminister nämnvärt, enligt henne själv.

– Det har blivit en ganska väl känt under de här sex åren att jag har en rejäl arbetskapacitet. Det är också viktigt för Sveriges del att den här kommittén fungerar och att IMF kan spela en viktig roll i det här läget när det är en ekonomisk kris, säger Magdalena Andersson.

Ingen topplön

Om hon får det här jobbet kommer hennes arbetsuppgifter bland annat bestå i att förbereda och leda två möten om året med alla världens centralbankchefer och finansministrar. Hon kommer också föra en dialog med internationella valutafondens styrelse och ledare.

På frågan om det eventuella nya toppjobbet skulle innebära en ny topplön svarar hon att så inte kommer bli fallet.

– Nej, det här är ett förtroendeuppdrag utan ersättning, säger Magdalena Andersson.

Publisert: