Arga bönder försöker sätta Delhi i blockad

Av: TT

Publicerad:
Fordon av många slag står på en av de viktigaste vägarna mot Delhi. Bild från fredagen.
Foto: Altaf Qadri/AP/TT
Fordon av många slag står på en av de viktigaste vägarna mot Delhi. Bild från fredagen.

Nya sammandrabbningar befaras i Indien, där tusentals bönder protesterar mot en avreglering av jordbruket genom att blockera viktiga vägar till huvudstadsområdet Delhi.

Hundratals poliser och personal ur säkerhetsstyrkorna har skickats till gränsen mot delstaten Haryana, där bönderna har samlats. De befarar att avregleringen av jordbruket kan göra att de inte längre får garanterade minimipriser för sina produkter.

Under fredagen använde polisen tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna. Nu har båda sidor satt upp barrikader för att förhindra att samma sak händer igen.

Bönderna kom under fredagen i lastbilar, bussar och traktorer till gränsen. Under lördagsmorgonen blockerades vägen och demonstranterna ropar slagord mot premiärminister Narendra Modis regering.

Demonstranterna verkar inställda på att stanna länge och vägrar flytta sig, vilket gör att farhågorna ökar för nya sammandrabbningar med säkerhetsstyrkorna.

– Vi har trakasserats av regeringen. Vi vill ha ett parlamentsmöte för tillbakadragande av de nya jordbrukslagarna, säger Harbhajan Singh som kommer från delstaten Punjab, och lägger till att han hoppas att bönder från andra delstater kommer att ansluta till protesterna för att sätta mer tryck på regeringen.

De nya lagarna, som infördes i september, låter bönder sälja sina varor överallt, även till stora företag och inte endast vid reglerade grossistmarknader där de är garanterade ett lägsta pris.

Regeringen har försäkrat att det inte finns planer på att sluta med grossistmarknaderna.

Publicerad: