Skistar sparkar 13 säsongsarbetare – efter fest

Minst 13 säsongsarbetare på skidorten i Vemdalen har blivit avskedade på grund av en fest tidigare i veckan.

Utan en chans att förklara sig själva sparkades de anställda och fick 24 timmar på sig att packa ihop och lämna, berättar en källa med insyn för Aftonbladet.

Tidigare i veckan hade anställda på Skistar en fest där personer från flera olika personalboenden vistats i andra än deras egna under kvällstid. När cheferna för de anställda fick höra om festen kontaktades ledningen som stämde möte med Skistars vd Stefan Sjöstrand, berättar en källa med insyn för Aftonbladet.

”Vi har i dag fått information om att det i ett av våra personalboenden för säsongspersonal i Vemdalen har samlats personer kvällstid utöver de som bor och får vistas på platsen. Det är helt oacceptabelt och i strid med de regler vi har för våra personalboenden som med anledning av coronasituationen dessutom stärkts ytterligare i år.”, skriver Skistars vd Stefan Sjöstrand i ett internt mejl som Aftonbladet fått ta del av.

– De fick en rejäl utskällning. Men personalen tycker att situationen har missbedömts och de har inte fått någon chans att förklara sig, säger källan.

Vemdalen.
Vemdalen.

Fick 24 timmar på sig att lämna

Istället avslutades anställningarna med omedelbar verkan och de berörda fick 24 timmar på sig att packa ihop och lämna boendet.

”Med tanke på det rådande läget med coronapandemin ser vi denna typ av överträdelse mot de interna reglerna som en arbetsmiljörisk. Då den medarbetare som inte följer reglerna kan utgöra en fara för sig själ, sina kollegor, gästerna man möter och andra människor på orten eller i samhället. Vid sådan överträdelse kommer ett enskilt samtal med berörd medarbetare innefattande riskbedömning att ske, samt därefter vidtas lämpliga åtgärder, i det här fallet att man skiljs från sin anställning.” skriver vd:n vidare i mejlet.

Skistars svar: Bara beklagligt

I ett mejl till Aftonbladet skriver Stefan Sjöstrand vidare att händelsen inte bara bryter mot företagets interna regler och också Folkhälsomyndighetens allmänna råd – som företaget menar att man har ”informerat om och diskuterat under hela hösten”.

”Att vi har nolltolerans mot denna typ av överträdelser har jag svårt att tro att någon har missat. Att dessa ungdomar dessutom trots allt samlas för att ha en fest i ett av våra personalboenden med 18 personer (varav 5 ej SkiStar-anställda) i ett boende för 3 är bara beklagligt”, skriver vd:n vidare.

Publisert: