Här turistar de – i Aleppo

Foto: OMAR SANADIKI/REUTERS
NYHETER

Tusentals civila är fortfarande instängda i de sista rebellkontrollerade områdena i Aleppos östra delar.

Men nu öppnar regimen upp för turister i de områden man tagit tillbaka.

Före kriget var Aleppo Syriens största stad – och ett populärt turistmål. Men sedan oppositionen tog kontrollen över östra Aleppo år 2012 har staden mest varit förknippat med belägring, oljefatsbomber och masslakt på civila.

Efter en stor offensiv har regimstyrkorna pressat tillbaka rebellerna, och förra veckan deklarerade man att slaget om Aleppo var över. Tusentals rebeller och civila ska bussas ut ur staden.

Nu vill regimen också locka tillbaka turisterna till Aleppo, som har många historiska byggnader.

”Rädd att komma hit”

Bland annat har man öppnat området kring det historiska citadellet, som Assad-styrkor försvarat mot rebellernas attacker i flera år. När fotografen Omar Sanadiki var där i lördags fanns det flera besökare på plats.

– Jag var rädd för att komma hit men de uppmuntrade mig... Om citadellet inte hade varit under arméns kontroll hade det varit mer förstört, sa en kvinnlig besökare till Sanadiki, enligt Euronews.

Bilderna kan naturligtvis vara en viktig del i regimens propaganda. Även när striderna i Aleppo rasade som värst kablade man ut bilder på turister från regimkontrollerade västra Aleppo samt andra områden under Assads kontroll. Detta för att visa att man var en duglig och legitim regering, medan kaos rådde i de rebellkontrollerade områdena.

Enligt regimen besökte 400 000 turister Syrien under 2014, de flesta av religiösa skäl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Aleppo