Filmar kaoset – bara minuter efter dådet

avBenjamin Ekroth

BERLIN. Julmarknaderna i Berlin lockar miljoner besökare varje år. De är årets verkliga folkfester.

I går slutade festen vid Breitscheidsplatz i tragedi.

En film från ett ögonvittne visar de fruktansvärda scenerna som utspelades strax efter den förmodade terrorattacken då en lastbil kördes in i folkmassan.

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Det rådde en kuslig stämning runt julmarknaden på Breitscheidsplatz i Berlin i går kväll. Kvar stod bara stånden, där julbelysningen lyste och blinkade precis som vanligt. Intill stod Kaiser Wilhelms Gedächtniskirche med sitt utbrända kyrktorn i mörkret.

Tornet överlevde de allierades bombningar av den tyska huvudstaden i andra världskrigets slutskede och har fått stå kvar som en bevarad ruin till minne av krigets fasor.

Intill löper den i normala fall livligt trafikerade Kurfürstendamm, paradgatan som var hjärtat i Västberlin och som i dag kantas av Berlins allra exklusivaste butiker och lyxvaruhuset KaDeWe, turistmagneten, som ligger bara ett stenkast från Breitscheidsplatz.

LÄS OCKSÅ:

Detta har hänt: lastbilsattacken i Berlin – vad vi vet just nu

Tungt beväpnad polis

Men i går kväll var platsen öde. Kurfürstendamm och alla omkringliggande gator var avspärrade. Innanför avspärrningarna stod tungt beväpnade poliser och långa rader av polisbussar.

I natt kom polisens tekniker.

Från att ha varit platsen för fruktansvärda scener med blodiga, skadade och döda människor bara någon timme tidigare förvandlades området till en brottsplats när polisens tekniker i skenet av uppställda strålkastare finkammade den svarta långtradaren som stod uppkörd på en refug mitt på gatan med en överkörd julgran under förarhytten.

Bara några få Berlinbor hade tagit sig dit och stod tysta medan de samtidigt uppdaterade sig om de senaste nyheterna på sina telefoner.

Utanför avspärrningen växte i stället skaran av journalister från hela världen. Tv-team, reportrar och fotografer från Asien, Europa och USA stod i en klunga och huttrade i kylan.

Lockar utländska turister

Julmarknaden här är en av Berlins tre stora – och just den här är den som lockar allra flest utländska turister.

Alla vill de köpa adventsstjärnor, rostade mandlar, lebkuchen och dricka glüwein – allt det som är så typiskt för jul i Tyskland. För tyskarna är julmarknaden otroligt viktig – den är som den svenska skyltsöndagen men pågår i över en månad, ända fram till nyår.

Marknaderna lockar varje år miljoner besökare bara i Berlin. Det är en folkfest för alla åldrar.

Många arbetsgivare bjuder sina anställda på julfest och after work med besök på någon av julmarknaderna.

LÄS OCKSÅ:

Detta har hänt: lastbilsattacken i Berlin – vad vi vet just nu

Var i Bryssel 2016

De tre väninnorna Karina Douch, Yannick Alltet och Karim Akel Frej kom till Berlin i går eftermiddag, med julmarknaden som givet besöksmål.

Med bara en natt på hotell innan de skulle tillbaka till Bryssel ville de hinna med så mycket som möjligt. De lämnade julmarknaden bara fem minuter innan lastbilen plöjde genom folkmassan.

När de fick nyheten på sina telefoner bestämde de sig för att gå tillbaka och se vad som hade hänt.

Karina Douch och Yannick Alltet jobbar båda på flygplatsen i Bryssel och var med om terrordåden där 2016.

I går slogs de av hur lugnt det var här i Berlin efteråt.

–  I Belgien var det kaos och människor som grät och skrek. När vi kom hit var det så lugnt att vi faktiskt tvivlade på att det hänt något. Men så såg vi lastbilen och så började det komma ambulanser och då förstod vi att det verkligen var här, säger Karim Akel Frej.

Hon beskriver det som traumatiskt – de kom från Bryssel för att koppla av och ha roligt i Berlin.

–  När vi lämnade marknaden var det toppenstämning. Julen är på väg, det var fullt av folk, alla hade skoj, de spelade julmusik och det var fullt med barn, säger hon.

Såg lastbilen komma

28-årige Wael Adnan från Aleppo i Syrien har bara varit i Tyskland i tre månader. I går befann han sig mitt på julmarknaden när lastbilen kom. Och såg den på 50 meters håll.

Han hörde hur glas krossades och hörde människor skrika och såg folk springa i alla riktningar.

–  Det var som en spöklastbil. Det var som om en kniv som skar i en tårta eller nåt när den for genom folkmassan, säger han.

Berlinborna har väntat på att något sådant här skulle hända i Berlin, men många ville i går inte tro att det rörde sig om ett terrordåd.

En person som Aftonbladet pratade med berättar om hur vänner och anhöriga började mejla, sms:a, ringa och höra av sig för att kolla att han inte var skadad. Han var i går på middag med jobbet i närheten och cyklade förbi julmarknaden efteråt för att bilda sig en egen uppfattning om vad som skett.

En taxichaufför som Aftonbladet pratade med trodde ändå inte att det här kommer att ha någon inverkan på livet i Berlin.

Samtidigt blev människor mer oroliga efter dåden i Bryssel och Frankrike. Men det är inget folk vill prata om, menade han.

–  I morgon kommer allt att vara som vanligt.

Under tisdagsmorgonen uppgav tysk polis på Twitter att man arbetade utifrån teorin att lastbilen medvetet kördes in i folkmassan och beskrev händelsen som en förmodad terrorattack.

Följ vår liverapportering om attacken

ARTIKELN HANDLAR OM