Seaworld

Världens äldsta späckhuggare är död

avDennis Jörnmark Callstam

Foto: Center for Whale Research
Bilder på världens äldsta späckhuggare, Granny.

105 år gammal avled till sist Granny, som blivit känd som världens äldsta späckhuggare, rapporterar The Dodo.

Efter att den 105 år gamla späckhuggaren Granny inte synts till med sin familj på flera månader började många ana oråd. Och nu är det konstaterat. Späckhuggaren, som var känd som världens allra äldsta i sitt slag, har till sist dött.

”Det är med tunga hjärtan som vi säger adjö”, skriver Center for Whale Research i ett Facebookinlägg, där de berättar om Grannys död.

Bara ett fåtal av de späckhuggare som identifierats som troliga släktingar till Granny är i livet idag, och en av dessa bor på Seaquarium i Miami och heter Lolita. Vid 49 års ålder är hon USA:s äldsta späckhuggare i fångenskap – och dessutom landets mest trångbodda späckhuggare.

Åldern förvånar många

Att Granny blivit så gammal som hon blivit chockar dock många. Enligt SeaWorld, som håller späckhuggare i fångenskap, ska de inte kunna bli äldre än 50 år.

Även om National Oceanic and Atmospheric Administration kommit fram till att de kan bli upp till 100 år är Granny minst sagt ett särskilt exemplar, som nu lämnat jordelivet.

”Vi visste att den här dagen skulle komma, och varje år kom vi närmare det här oundvikliga slutet”, skriver Center for Whale Research.

ARTIKELN HANDLAR OM

Seaworld

Miami