Experternas varning: Nordkoreas påstående om missiltester är rimliga

1 av 2
Donald Trump.
NYHETER

Nordkorea är snart klart för riktiga tester av den interkontinentala ballistiska missil de utvecklar.

Det varnar experter nu för.

– De är mycket längre fram i sin missilutveckling än de flesta inser, säger den amerikanska forskaren Melissa Hanham till nyhetsbyrån Reuters.

Donald Trump är tydlig när han ger svar på hotet från diktaturen.

”Det kommer inte hända”, skriver han på Twitter.

Nordkoreas statliga medier hotar regelbundet USA med att de är långt framme i sin utveckling av interkontinentala missiler. Tidigare har olika bedömare avfärdat hoten som propaganda. Det har antagits att landet har varit långt ifrån kapabla att utveckla så pass avancerade vapensystem.

Men nu varnar flera experter att Pyongyangs påstående om att ett test är nära är fullt rimligt.

– De är mycket längre fram i sin missilutveckling än de flesta inser, säger Melissa Hanham, forskare på Middlebury Institute of International Studies i Kalifornien, till Reuters.

Teknikutveckling

Den nordkoreanska vapenindustrin har arbetat under hela 2016 med att utveckla komponenter till missilen. Man har bland annat testat raketmotorer och värmesköldar.

Trots att experter menar att ett test kan vara nära, så är det ändå troligt att det kommer att ta ytterligare några år att färdigställa vapnet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Men jag tror att vi kommer att se ett flygtest i 2017, säger Melissa Hanham till nyhetsbyrån.

Fullt utvecklat skulle vapnet kunna hota hela USA.

Under måndagen svarade Donald Trump på hotet på Twitter.

”Nordkorea utropade precis att man är i slutfasen av att utveckla en kärnvapenstridsspets kapabel att nå delar av USA. Det kommer inte att hända!”

Gammal sovjetisk teknik

Nordkorea har tidigare uppgett att man är kapabel till att montera en kärnstridsspets på en ballistisk missil. En uppgift som inte kunnat verifieras av oberoende källor.

Men Nordkorea har, enligt oberoende bedömare, tillräckligt med uran för att kunna tillverka sex bomber per år. Mycket av vad man behöver för sitt robotprogram förlitar sig på gammal sovjetisk design och teknik.

– Nordkorea arbetar hårt för att utveckla teknik för att missilen ska klara ett återinträde i atmosfären, men Sydkorea och USA måste bedöma ytterligare vilken utvecklingsnivå de faktiskt har nått, sa Roh Jae-Cheon, tjänsteman på det sydkoreanska försvarsdepartementet, på en presskonferens under måndagen.