It-skandalen inom Transportstyrelsen

Statsminister Stefan Löfven: ”Ett haveri”

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Stefan Löfven har hittills tigit om skandalen med Transportstyrelsen.

Men nu bryter statsministern tystnaden.

”Det är ett haveri som skett”, säger han i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

Infrastrukturminister Anna Johansson skyller på sin dåvarande statssekreterare att hon inget visste.

Statsminister Stefan Löfven.

De fyra allianspartierna samt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har i helgen riktat hård kritik mot Stefan Löfven (S) och regeringen. Partierna har öppnat upp för en missförtroendeförklaring mot ett eller flera statsråd.

Många röster har krävt att statsministern träder fram för att kommentera och svara på frågor om Transportstyrelsens olagliga hantering av känsliga uppgifter.

Nu bryter han tystnaden i en kommentar till TT.

”Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen. Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna", skriver Stefan Löfven till nyhetsbyrån.

Pressträff på måndag

Istället för Löfven har främst infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) uttalat sig kring skandalen.

På måndag kommer Stefan Löfven lämna ytterligare kommentarer vid en pressträff, som hålls tillsammans med Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör Transportstyrelsen, Anders Thornberg, generaldirektör Säkerhetspolisen och Micael Bydén, överbefälhavare Försvarsmakten.

Johansson skyller på statssekreterare

Infrastrukturminister Anna Johansson, som inte kommer att delta på måndagens pressträff, uttalade sig på söndagskvällen om den senaste tidens spekulationer om varför informationen om Transportstyrelsens övertramp nådde henne långt senare än justitiedepartementet.

– Det är angeläget att få beskriva det. Som jag sagt tidigare fanns informationen på näringsdepartementet februari 2016. Vi har dubbelkollat, och min dåvarande statssekreterare blev informerad vid åtminstone tre tillfällen: februari, mars och maj 2016. Den informationen nådde inte mig. Det är naturligtvis väldigt olyckligt att det inte skedde, säger Anna Johansson till TT.

Hennes statssekreterare var då Erik Bromander, som fick lämna posten hösten 2016 sedan det uppdagats att han rest mycket och dyrt, och fakturerat departementet för boende och traktamente på ledig tid, skriver TT.

Anders Ygeman visste

Anna Johansson har ingen förklaring till varför hennes dåvarande statssekreterare inte informerade henne. Om Bromander hade informerat henne hade hon kunnat ha informationen nästan ett år tidigare än vad som nu blev fallet.

– Ja, det är det jag säger. Jag borde ha fått informationen när min statssekreterare fick den, men det skedde inte, säger hon till TT.

Även Anders Ygeman ska ha känt till Transportstyrelsens bristfälliga uppgiftshantering innan Anna Johansson.

– Anders Ygeman har ju uppgett att han fick informationen ungefär samtidigt som informationen nådde näringsdepartementet, februari 2016, säger hon till TT.

Trots kritiker har Anna Johansson inga planer på att lämna sin ministerpost.

– Jag har inga sådana planer. Det är viktigt att säkerställa att det blir rätt framöver, och det tänker jag göra.

Aftonbladet har inte kunnat nå Erik Bromander för en kommentar.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

It-skandalen inom Transportstyrelsen – detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

It-skandalen inom Transportstyrelsen

Transportstyrelsen

Stefan Löfven