Helenas häst dog efter badet – nu vill hon varna andra

Foto: Privat
Helenas häst dog efter att ha doppat huvudet under vattnet.
NYHETER

Helena Lundmark var och badade med sina islandshästar i Vombsjön. Några dagar senare dog en av hästarna, troligtvis av algblomningen i vattnet, vilket P4 Malmöhus var först med att berätta.

Foto: Privat
Nu vill Helena varna andra från att låta deras djur bada i insjövattnet.

Helena Lundmark, driver Ruckeltofta Islandshästgård, tillsammans med sin familj. I förra veckan, under ett ridläger, var Helena och eleverna nere vid Vombsjön och badade med hästarna. En av hästarna doppade huvudet i vattnet och blev snart svårt sjuk.

– Hon kunde inte äta, inte stå, hon skakade och hade skyhög feber. Veterinären sa att hästen hade en sänka på 3000 en häst ska ha 20.

När hästen inte blev bättre av antibiotikakurerna och droppet skickades hon till Helsingborg för biopsi.

– Där upptäckte veterinärerna att hon hade hepatit i levern, e-kolibakterier i bukhinnan samt fibros i lungorna. Hon är en islandshäst så hon kämpade in i det sista.

Till slut fick Helenas häst sådan pass kolik att hon var tvungen att avlivas på stört.

– Jag är helt chockad, vi har haft henne i tio år och hon har aldrig varit sjuk. Det känns så sorgligt att en fullt frisk häst ska gå bort så här.

”Flera djur som dött av vattnet”

Nu vill Helena att kommunen sätter upp varningsskyltar vid badet så att inte fler drabbas.

– Det är jättemånga som badar med sina djur där. Nu har jag hört ryktesvägar att det är en hund och några andra hästar som också har dött av vattnet. Det är förskräckligt sorgligt, säger hon och fortsätter:

– Nu har jag fått googla mig till att det går ut 3000 enskilda avlopp i Vombsjön och att det har varit kraftig algblomning där förr. Men tydligen så så tar det inga tester så man ser om det är farligt för djuren att bada. Vi måste informera om att det är farligt för djuren att bada och varna andra.

Sjöbo kommun beklagar hennes förlust och varnar alla djurägare från att låta hästarna dricka av insjövatten under sommaren, skriver de på sin hemsida. Djuren ska inte dricka av vattnet, och om det är algblomning ska de inte vara i vattnet alls.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skåne

Hästar