Kriminologen: Uppenbart att de har något

avLinn Dahlgren

NYHETER

Ubåtsägaren Peter Madsen häktades misstänkt för vållande till den svenska journalisten Kim Walls död.

Trots att svenskan fortfarande saknas.

– Det är ganska uppenbart att de har något på honom, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

1 av 7 | Foto: BAX LINDHARDT / Scanpix Denmark
Peter Madsen tas omhand av polis efter att hans ubåt sjunkit.

På lördagseftermiddagen häktades ubåtsägaren Peter Madsen, 46, misstänkt för vållande till den svenska journalisten Kim Walls död.

Till en början var brottsrubriceringen ”drab”, vilket i Danmark kan motsvara Sveriges mord, dråp eller vållande till annans död.

Peter Madsens egna ord vid häktningsförhandlingarna, som hölls bakom stängda dörrar, ledde domaren till att välja den mildaste rubriceringen. Ubåtsägaren häktades därför misstänkt för ”uagtsomt drab”, motsvarade det svenska vållande till annans död.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Kriminologen Jerzy Sarnecki.

Svenskan fortfarande efterlyst

Men ännu har inte Kim Wall, 30, hittats. På lördagskvällen är hon fortfarande efterlyst.

– Det är ett mysterium av en ganska speciell karaktär. Det här är ett unikt fall som med ubåten har bisarra drag, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

– Man får förstås hoppas att hon hittas vid liv, men det blir allt mer osannolikt.

”Kropp är överskattat”

Att Peter Madsen greps så snabbt tyder på att polisen har anledning att tro att ubåtsägaren har begått brott, enligt Sarnecki.

– Det är ganska uppenbart att de har något på honom, utöver det som valsar i medierna. De grep honom direkt, så det finns någon sorts vittnesuppgifter, någon indikation på att något är fel. Vilket de av självklara skäl inte berättar för oss eftersom det råder förundersökningssekretess, säger Jerzy Sarnecki.

Många läsare undrar hur han kan häktas misstänkt för vållande till annans död utan att någon har hittats död?

– Det där med kropp är överskattat. Vi har i Sverige ett antal fall där människor döms för mord utan att man någonsin har funnit kroppen. Det är svårare, men inte omöjligt. Sedan är det något helt annat att döma någon och att hålla någon häktad medan utredningen pågår, säger Jerzy Sarnecki.

”Rubriceringen oväsentlig”

Han menar att brottsrubriceringen i nuläget inte spelar någon roll. Det viktiga är att kunna häkta den misstänkte.

– Den här första rubriceringen är ganska oväsentlig och syftar bara till att få till stånd häktning. Sedan klarnar det allt eftersom utredningen fortsätter, säger Jerzy Sarnecki.

– Man misstänker, misstänker jag, att hon finns i den där ubåten. Han har möjligen sänkt den med avsikten att dölja brottet. Jag tror att det är deras hypotes och då håller man honom häktad tills de får fram ubåten och kontrollerar att hon finns där. Finns hon inte där så kommer man att ha problem att bevisa att han har begått något brott.

1 av 16 | Foto: Krister Hansson
ARTIKELN HANDLAR OM