Brysselbomben innehöll spikar och gasflaskor

Extra säkerhetsåtgärder inför jättekonsert

1 av 12
NYHETER

Spikar och gasflaskor fanns i den bomb som en man försökte spränga i Bryssel på tisdagskvällen, enligt åklagarmyndigheten.

Den misstänkte terroristen, som sköts ihjäl av militären, uppges ha varit en 36-åring från Marocko.

På tisdagskvällen inträffade en mindre explosion på centralstationen i Bryssel i Belgien – efter att en man ropat "Allahu akbar". Mannen sköts ihjäl av militär på platsen, och inga andra personer skadades.

Händelsen betraktas av den belgiska åklagarmyndigheten som en terroristattack.

Bomb med spikar

Under onsdagen har polis och åklagare lämnat mer information om mannen – och om bomben. Explosionen orsakades av en bomb som bland annat bestod av spikar och gasflaskor i en väska, säger åklagaren.

Den misstänkte ska ha ”tagit sin väska medan han skrek och orsakade en liten explosion... väskan exploderade våldsammare en andra gång. Den här väskan innehöll spikar och gasflaskor”, uppger åklagarmyndighetens talesperson Eric Van Der Sypt, enligt AFP.

Däremot bar mannen inte, vilket tidigare har uppgetts, ett självmordsbälte.

Den nu döde mannen var 36 år gammal, kom från Marocko och var bosatt i Brysselstadsdelen Molenbeek. Han var inte känd för några terroristkopplingar, men enligt uppgifter till tidningen La Libre ska han däremot ha varit känd av polisen för diverse narkotikabrott, skriver TT.

– Det var ren tur att bomben i stort sett inte åstadkom några skador, säger an Der Sypt.

– Det kunde ha gått mycket värre. Det är tydligt att han ville orsaka större skador än vad han gjorde.

Extra säkerhetsåtgärder

Attacken har inte fått belgiska myndigheter att justera den redan höga hotnivån i Belgien.

Däremot kommer det att vidtas extra säkerhetsåtgärder att vidtas under onsdagens konsert med engelska Coldplay då runt 50 000 åskådare väntas till Kung Baudouin-stadion.

– Vi tackar militären för deras kallblodiga och professionella agerande. Vi låter oss inte skrämmas av terroristerna. Det gäller att leva vidare så normalt som möjligt, medan vi håller oss vaksamma och fortsätter att försvara våra värderingar, säger premiärminister Charles Michel på en presskonferens, enligt tidningen Le Soir.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Bryssel