Mänsklig faktor bakom falsklarm

Larmsignalen ”Hesa Fredrik” sändes av misstag ut över Stockholm på söndagskvällen.

Enligt SOS Alarm ligger den mänskliga faktorn bakom det kritiserade haveriet.

– Vi har haft fokus på den här frågan sen i går och kan konstatera att det är ett handhavandefel. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att det blev som det blev. Vi har brustit i våra rutiner, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm, till TT.

Det var vid 22-tiden som ”Hesa Fredrik” började tjuta över Stockholms län. Larmet, som egentligen heter ”Viktigt meddelande till allmänheten”, finns till för att varna vid allvarliga händelser och består av ett system med utplacerade varningssirener. På söndagskvällen sändes larmet ut av misstag och nu utreder SOS Alarm händelsen.

Vanligtvis brukar testet, som utförs regelbundet, köras tyst men i går gick något fel.

– Vi beklagar att det blev så här, säger Linda Bengtsson, som inte vill gå in närmare på exakt vad som gått fel.

Känner du till att det skickats ut larm felaktigt på det här viset tidigare?

– Nej, som jag känner till har det inte inträffat i det här sammanhanget tidigare när vi har testat, säger Bengtsson till Aftonbladet.

MSB:s vikarierande generaldirektör Nils Svartz är inte heller nöjd med hur det fungerade i går.

– Så här ville vi inte att det skulle bli. Någonstans har det brustit i rutinerna och vi håller på att utreda vad som gick fel, säger han till TT.

Signalen hördes inte överallt

Flera personer har hört av sig till Aftonbladet och berättat att de inte hörde någon signal. Även det ska utredas säger Bengtsson.

– Just den frågan ingår också i vårt utredningsarbete, var det aktiverades och var det inte aktiverades. Tills vi har den bilden klar är det svårt att svara på frågor kring det, säger hon.

Vid en skarp händelse ska även ett larm gå ut när det inte är någon fara för allmänheten längre. Det skedde aldrig på söndagen. På sin hemsida skriver SOS Alarm att försök gjordes att skicka ut även den signalen, men av någon anledning gick den ljudsignalen inte ut skarpt.

När insåg ni själva att det inte var ett tyst test?

– Några minuter efter att vi hade genomfört testerna blev vi uppmärksammade på att det hade gått ut, säger Bengtsson.

Hur då?

– Det vet inte jag exakt, men vi blev notifierade av att det hade gått ut och då agerade vi därefter.

Ygeman ser allvarligt på händelsen

Inrikesminister Anders Ygeman säger i en skriftlig kommentar till TT att regeringen ser mycket allvarligt på händelsen.

"Regeringen ser mycket allvarligt på händelsen. Det är oerhört viktigt att det finns fungerande rutiner för detta. Regeringen kommer därför att ge ett uppdrag till MSB om att redovisa och utvärdera omständigheterna kring felaktig VMA-signal i Stockholm den 9 juli".

Även försvarsutskottets ordförande är kritisk.

– Det är naturligtvis allvarligt när något sådant här inträffar. Dels riskerar det att tränga undan andra viktiga meddelanden som bör komma fram, och det andra är att det är viktigt att den här signalen bara går när det är allvar, annars riskerar man på sikt att urholka den starka signal som VMA utgör, säger Allan Widman (L), ordförande i försvarsutskottet, till TT.CHATT: Hur hanterade myndigheterna larmet? Hur reagerade du?

  • Har du förtroende för hur myndigheterna skötte det falska ”Hesa Fredrik”-larmet? Tyck till och diskutera här nedanför.
  • Hur reagerade du? Berätta gärna och läs om andras reaktioner – klicka då på fliken ”Hur reagerade du?”

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE