Efter kalifatets kollaps: Vad ska IS göra nu?
Uppdaterad 2017-10-17 | Publicerad 2017-07-10
Vad händer efter att terrorgruppen IS ”kalifat” faller?
Experter varnar för vilande celler som bara väntar på att bli starkare – och risken för terrorattacker utanför Irak och Syrien.
Före och efter: IS-kontrollerade områden 2016 – nu
Grafik: Fredrik Persson
Omvärlden reagerade med chock och bestörtning när terrorgruppen Islamiska staten intog Iraks andra största stad Mosul 2014 och ledaren Abu Bakr al-Baghdadi ropade ut det självutnämnda kalifatet från stadens stora al-Nurimoské.
Nu, tre år senare, kollapsar kalifatet.
- Den irakiska armé som en gång flydde hals över huvud vid IS intåg i Mosul backades av kurdiska och shiamuslimska miliser samt amerikanskt bombflyg. De tog i somras tillbaka Mosul, till ett extremt högt pris.
- Även i Syrien har IS förlorat sin viktigaste stad Raqqa efter att den USA-stödda milisen SDF, en allians mellan kurder, kristna och sunniaraber, tagit tillbaka staden.
Vad händer sedan?
Enligt den amerikanska militären fanns det i mars 2017 uppåt 15 000 IS-anslutna medlemmar i Syrien och Irak. Hur många av dem som var utländska medborgare var svårt att avgöra.
– Jag förväntar mig inte att de plötsligt ska kollapsa i brist på moral. En del kommer att bryta sig loss och fly, andra kommer att slåss till döden, sa armégeneralen Stephen Townsend.
Efter att IS förlorade den viktiga irakiska staden Mosul, där amerikansk militär beräknade att några tusen IS-anslutna befann sig, har dock allt fler stridande börjat ge upp, skriver New York Times.
Magasinet The Atlantic har listat flera olika utfall för IS-anslutna efter kalifatets fall.
- De allra mest rutinerade kommer med stor sannolikhet att gå under jord, kanske i det tunnelsystem som gruppen skapat i Irak och Syrien. Där kan de samla spillrorna av terrorsekten och omgruppera. Under en sådan tidsperiod är det inte osannolikt att färre, men större, attacker likt den omfattande bilbombningen i Bagdad sommaren 2016 inträffar, tror terroranalytikern Alia Brahimi. Andra talar om ett ”IS 2.0”, ett statslöst, underjordiskt kalifat, som ledningen planerat och förberett länge.
- Det är inte heller otänkbart att IS-följeslagare ansluter sig till andra islamistgrupperingar, som Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Nusrafronten) eller Ahrar al-Sham. Det finns även de som kan komma att ansluta sig till al-Qaida, trots att gruppen skiljer sig från IS ideologiskt.
- De legosoldater som inte tillåts eller lyckas återvända till sina hemländer kan, enligt akademikerna i The Atlantic, tänkas forma sin egen samling av jihadister och söka efter nästa krigsskådeplats i länder som Jemen, Libyen, Tunisien och Afghanistan där IS håller på och etablerar sig.
- Många terrorforskare menar också att risken för terrorism ökar i väst i takt med att IS förlorar mark i Mellanöstern. Svenska säkerhetspolisen har återigen varnat för att det kan finnas ensamma svenska återvändare från både IS och andra våldsfrämjande islamistiska grupper som kan inspireras till terrordåd på hemmaplan. Terrorrelaterade dödsfall har minskat globalt – men raketökat med 650 procent i OECD-länderna (Europa och USA). Detta beror främst på att attackerna i Turkiet ökat, samt de blodiga terrordåden i Frankrike, enligt Global Terrorism Index 2016.
Ideologisk splittring
Den ideologiska splittring som IS inneburit för olika grupper i Mellanöstern har redan börjat göra avtryck. I Irak har miljontals sunnimuslimer som utstått både förtryck och alienation från den shialedda regeringen.
Kampen mot IS, som ofta förts via shiamuslimska milisgrupper, har ofta spårat ur i en jakt på sunniaraber. Såväl civila som misstänkta IS-krigare har torterats och dödats av de som haft som uppgift att befria dem från IS.
Buzzfeedutsände Borzou Daragahi rapporterade i februari från Falluja om irakiska shiamuslimska specialstyrkor som hävdade att de istället för att fängsla terrormedlemmar dödat dem och bundit fast kropparna efter lastbilar för att sedan släpa dem längs stadens centrum.
– Problemen vi upplever nu är desamma som vi upplevde med al-Qaida tidigare. Vi grep dem, tog dem till domstol och fängslade dem. Sedan släppte regeringen ut dem, säger milisledaren Mohammed al-Shabaan i artikeln.
Kan växa sig stark igen
Även om eller när IS skulle utrotas från syriska och irakiska städer fruktar experter att gruppen kan växa sig stark igen på precis det sätt som sekten grundades.
Så länge drivkrafter för radikalisering, som fattigdom och staters olika behandling av religiösa grupper, finns kvar, finns det alltid en risk att terrorgrupper växer sig starka, konstaterar akademiker och experter.
– Även om IS förlorar Mosul och Raqqa kommer ideologin leva kvar, säger Charlie Winter, forskare vid International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence på King's College i London till CNN.