Vägar översvämmade och damm nära att brista efter skyfall

NYHETER

I Värmland har stora regnmängder ställt till det både för villaägare och trafikanter när vägar stängts av och källare fyllts med vatten.

En damm i Lonnhyttan utanför Karlskoga var på väg att brista och boende nedströms uppmanades att lämna området för att inte bli strandsatta.

Strax efter klockan 16 hade de värsta vattenmassorna sjunkit undan.

– Nu hoppas vi att det inte börjar regna igen för då vet jag inte om det håller, men just nu så sjunker vattnet undan snabbt, säger Lars-Åke Karlsson som äger vattenverket.

1 av 3 | Foto: Peter Wixtröm

Under morgonen och förmiddagen har räddningstjänsten haft fullt upp i området kring Storfors, Kristinehamn och Karlskoga.

Källare och vägar har översvämmats efter ymnigt regnade och bland annat väg 607 och väg 237 stängdes av under dagen.

– Det har varit uppemot 50 centimeter vatten på vissa vägsträckor, bilar har kört fast och legat och flutit. Inte ens ormarna klarade sig undan, både huggormar och snokar flöt omkring, säger Lars Eidwall, insatsledare på räddningstjänsten.

Ingen person har rapporterats kommit till skada trots översvämningar och ihållande regn, men däremot väntas det stora materiella skador.

– Vi har varit och pumpat vatten ur många källare, men vi har varit tvungna att prioritera. Har de bara haft fem centimeter vatten så har vi varit tvungna att åka vidare till de som haft en halv meter i stället, säger Eidewall.

Kritiskt för damm i Lonnhyttan

När Lar-Åke Karlsson kom ut till sitt vattenkraftverk i Lonnhyttan utanför Karlskoga på söndagmorgon stod vattnet högt.

– Eftersom vattnet stod högt tog jag på mig en sele innan jag tog mig ut och skulle öppna dammluckorna. På bara den kvarten när jag tog på mig den så hade vattnet stigit en meter till. Jag lyckades öppna en av luckorna lite men sen fick jag ge mig. Man vill inte dras ner här, då dör man, säger han och pekar mot de kraftiga vattenmassorna som tränger undan allt i sin väg.

Det höga vattenflödet har dragit med sig stora jordmassor och ett tag var räddningstjänsten oroliga över om hela dammen skulle brista.

”Hoppas det inte börjar regna igen”

Strax efter klockan 16 så konstaterade räddningstjänsten att faran var över. Regnet hade avtagit och vattnet hade sjunkit ungefär en meter.

– Vi kommer lämna området strax efter att vi konstaterat att faran att dammen skulle brista är över. Vägarna har också öppnat igen efter att vattnet sjunkit bort, säger Eidawall.

För Lars-Åke som oroligt iakttagit dammen sedan klockan 08 på morgonen kommer också snart bege sig hem igen.

– Nu hoppas vi att det inte börjar regna igen för då vet jag inte om det håller, men just nu så sjunker vattnet undan snabbt. Sen återstår att se vad det blivit för skador på husen.

Dagens väder – se prognosen för hela landet 01:07
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder