Släppte par på fri fot – nu vädjar polisen om hjälp

NYHETER

LINKÖPING. Polisen slog en järnring runt det lilla samhället – och kunde i dag hämta in ett eftersökt par i dubbelmordsutredningen.

Men redan efter första förhöret släpptes de och nu är polisen tillbaka på ruta ett.

– Vi är mycket måna om att få in tips från allmänheten, säger polisens presstalesperson Björn Öberg på tisdagskvällen.

1 av 7 | Foto: Stefan Jerrevång

Bara timmar efter det brutala dubbelmordet av ett äldre par utanför Mantorp i Östergötland började polisen intressera sig för ett identifierat par.

Deras bil skulle, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare, ha setts vid mordplatsen under en intressant tidpunkt.

Stora polisresurser kallades till ett litet samhälle några mil från Mantorp och på strategiskt utvalda platser bevakades och avspanades området för att få tag i de två personerna.

Släpptes på fri fot

Strax före klockan 13 i dag nådde polisinsatsen sitt crescendo när paret till slut kunde ledas bort från en fastighet där de uppehöll sig – och tas till förhör på polishuset i Linköping.

Men redan efter det första förhöret togs beslut om att häva tvångsmedlen mot paret, vilket offentliggjordes klockan 16.20 i dag på polisens hemsida.

– De berättade om sina förehavanden och efter det så konstaterade vi att det inte fanns någon misstanke om brott så de kunde släppas, säger Björn Öberg på polisen.

För många av de boende på landsbygden kring Mantorp innebär turerna kring dagens frihetsberövande att otryggheten nu kommer tillbaka:

– Efter gripandet kände man ju ett visst lugn men när det nu står klart att mördarna går lösa kommer oron tillbaka, säger en närboende till Aftonbladet.

Under tisdagskvällen gick polisen ut med ett meddelande på sin hemsida där man konstaterar att det inte finns något "konkret" i utredningen att gå ut med – och att man inte har någon misstänkt.

Kan ha rekat området

I stället vädjar man nu till allmänheten om att ringa in tips på polisens telefonnummer 114 14.

Eftersom man inte heller vet när paret mördats är det observationer under loppet av flera dagar som man vill ha in från allmänheten.

– Det handlar om de senaste dagarna, från lördag till söndag och måndag, säger Björn Öberg.

Han nämner att en eller fler gärningsmän kan ha rört sig i området långt före de tre utpekade dagarna – för att spana av platsen i jakt på möjliga offer.

– Om det är så att någon har åkt och rekat inför det här så kan ju en sådan sak ha skett ännu tidigare i veckan, säger Björn Öberg.

ARTIKELN HANDLAR OM