Betalade 100 miljoner för konsult som festat med chefen

Arbetsförmedlingen betalade Gaia Leadership runt 114 miljoner kronor för konsulttjänster och ledarskapskurser.

Sedan gick generaldirektören Mikael Sjöberg på midsommarfest hos Gaias grundare Micael Mathsson. Det avslöjar Dagens industri.

– Att jag vid två tillfällen varit i hans sommarstuga tycker jag faller inom rimliga ramar, säger Sjöberg till Aftonbladet.

Konsulten Micael Mathsson har ett hus i Dalarna. Där har Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, varit bjuden både på kräftskiva förra året och midsommarfest i år.

Samtidigt har Mathssons företag Gaia Leadership fakturerat Arbetsförmedlingen runt 114 miljoner kronor för olika tjänster, skriver Dagens industri.

Tjänsterna har bestått av managementkonsultation under en ”förnyelseresa” som hjälpt Arbetsförmedlingen att ta fram ett förslag till omorganisation, samt coach- och ledarskapskurser.

Nyligen har Gaia Leadership fått förnyat förtroende att arbeta för jättemyndigheten. Detta utan att beslutet förhandlats på rätt sätt, menar facket ST som kräver skadestånd från ledningen.

”Han är min coach”

”Mikael Sjöberg och Micael Mathsson uppträder som vänner”, säger flera av Di:s källor. Men det håller Mikael Sjöberg inte med om.

– Nej, jag köper inte den beskrivningen. En del av Micael Mathssons uppdrag är att han är min coach. Människor ser att han dyker upp med regelbundenhet som andra externa inte gör. Men man måste göra skillnad, säger Mikael Sjöberg till Aftonbladet.

Mikael Sjöberg tycker inte att det är problematiskt att Gaia Leadership har fått uppdrag för över 100 miljoner samtidigt som han blivit bjuden hem till Mathsson privat.

– Jag skulle själv sätta gränsen om vi regelbundet umgåtts eller om vi känt varandra innan. Att jag vid två tillfällen varit i hans sommarstuga tycker jag faller inom rimliga ramar.

– Jag vill också lägga till att alla gäster på midsommarfesten tog med måltidsdryck själv och betalade för maten, så det handlar inte om att jag har blivit bjuden på lyxmiddag, säger Mikael Sjöberg till Aftonbladet.

Han beklagar att det blev fel med upphandlingen då Gaia fick uppdraget förlängt.

– Jag måste erkänna att jag inte vet exakt vad som hände. Vi måste ha missat på den punkten, det gör alla arbetsgivare ibland.

Interna kritiken: Kurserna är flummiga

Inom Arbetsförmedlingen har Gaia Leaderships kurser fått kritik för att vara flummiga – höga chefer på myndigheten ska ha varit med i workshops där de fått diskutera om de är ”eld” eller ”vatten”.

– På en stor myndighet under tre år finns enstaka aktiviteter som inte blir helt lyckade. Men överskådligt stämmer det inte att det ska varit flummigt, säger Mikael Sjöberg.

Publisert:

LÄS VIDARE