Diktatorer och milisledare grattar Pezeshkian

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-06

Rysslands och Kinas presidenter gratulerar Irans nyvalde Masoud Pezeshkian. Arkivbild.

Irans nyvalde president Masoud Pezeshkian gratuleras av Vladimir Putin, Xi Jinping, Syriens diktator al-Assad och shiamilisen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

”Vi i Hizbollah och i alla regionens motståndsgrupper. . . ser alltid den islamiska republiken Iran som ett starkt, stabilt och permanent stöd”, säger Hizbollahledaren Hassan Nasrallah i ett uttalande på sociala medier, där han gratulerar Pezeshkian för det ”välsignade valet”.

Kinas president Xi säger i ett uttalande att han är villig att fördjupa samarbetet med Iran. Även Rysslands Putin hoppas på tätare relationer mellan ”våra vänliga folk”.

Ryssland och Iran är båda föremål för västliga sanktioner och enligt den ryske presidenten kan de arbeta tillsammans för att ”lösa internationella frågor på ett konstruktivt sätt”, enligt ett uttalande från Kreml.

Det iranska presidentvalet hölls tidigare än väntat på grund av helikopterolyckan i maj då den förre presidenten Ebrahim Raisi omkom.

Endast kandidater trogna den islamiska regimen, med ayatolla Ali Khamenei i spetsen, tilläts ställa upp. Många iranier bojkottade valet och enligt myndigheterna låg valdeltagandet i den andra omgången på strax under 50 procent.

Även Syriens diktator Bashar al-Assad, som är nära allierad med Teheran, skickar sina gratulationer och skriver i ett uttalande att han hoppas vänskapen mellan länderna fortsätter spira.

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz uttrycker en önskan om fördjupat samarbete mellan ”våra två broderliga folk”. Och Indiens premiärminister Narendra Modi skickar sina lyckönskningar.