Över 100 studenter gripna i USA

TT-AP

Publicerad 2024-04-25

Polis har det senaste dygnet gripit ett 100-tal demonstranter vid universitet i USA under fortsatta protester mot Israels krigföring i Gaza.

Vid Texas University i Austin gick det våldsamt till när polisen gick in med hundratals man.

Över 90 personer har gripits för ”intrång” vid University of Southern Californias Los Angeles-campus, meddelar polis på X. Det finns inga rapporter om skadade.

”Patruller kommer att vara kvar i området under morgondagen (torsdagen)”, skriver de.

Utanför ett häkte i Austin, Texas samlas samtidigt runt 150 demonstranter sedan ett 30-tal personer gripits under studentledda protester. Gruppen vid häktet slår på trummor och skanderar ”släpp ut dem” och ”befria Palestina”, enligt NBC News.

Polisen gick timmarna innan in med hundratals man, hästar och batonger mot protesterande studenter vid University of Texas. En fotograf från kanalen Fox 7 drogs ned på marken och greps och en annan reporter slogs blodig i rabaldret, rapporterar AP. Enligt uppgifter till NBC News förekom flera fall av polisvåld.

”Kalla in nationalgardet”

Sedan starten vid Columbiauniversitetet i New York i förra veckan har manifestationerna och protesterna mot Israels krigföring i Gaza spridit sig till fler universitet, över så gott som hela USA.

På många håll har judiska studenter uttryckt oro över antisemitiska inslag och rädsla för att vara på universitetsområden där protester är i gång.

När representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, gjorde ett besök vid Columbiauniversitetet på onsdagen uppmanade han universitetets hårt pressade rektor att avgå om hon inte kan få slut på ”kaoset”.

– Om det här inte snabbt lugnas ner och det blir stopp på hot och skrämsel så kan det vara dags att kalla in nationalgardet, sade Johnson.

”Polisen överreagerade”

En talesperson för universitet uppger att rykten om att lärosätet övervägt att kalla in nationalgardet inte stämmer. Det är dialog som gäller för att återupprätta ordningen.

En Texasstudent, Dane Urquhart, anser att polisen överreagerat och att protesterna i Austin hade gått lugnt till om inte polisen hade agerat med sådan kraft.

– På grund av alla gripanden tror jag att det kommer att bli många fler demonstrationer, säger han till AP.

USA:s studentdemonstranter kräver att deras lärosäten ska kapa alla ekonomiska band med Israel och med alla företag som stöttar Israels krigföring i Gaza.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har uppmanat USA:s myndigheter att få stopp på protesterna, som han beskriver som ”skamliga”.

ANNONS