Hennes kafé brann – högerextremt motiv utreds

Publicerad 2024-05-16

Natten till 1 maj brann ett kafé i Orhem söder om Stockholm – polisen misstänker att den var anlagd.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreder man ett högerextremistiskt motiv.

– Jag hoppas att de är klara med mig nu, men hur ska jag veta, säger kaféägaren Victoria.

Victoria har stått och bakat till halv ett på natten. Varje premiär den 1 maj kommer ett gäng gubbar på sina veteranmopeder, säsongsöppningen överlappar med deras ”vårrace”. Det brukar vara 150 stycken, hon hade förberett med bullar och räkmackor. Efter en vinter av väntan skulle sommaren börja.

Men så blev det inte.

– Jag hade sovit två timmar, sen hörde jag en smäll. Jag trodde att det var moppegubbarna som var här och att jag hade försovit mig.

Victorias kafé brändes ned.

Hon springer ut från sin stuga och ser att torpet står i lågor.

– Vi har en vattenutkastare bakpå huset för våra blommor. Jag sprang dit och fick på slangen.

I ett tappert försök håller hon ställningarna medan räddningstjänsten är på ingång.

– Då tyckte jag att det såg ut som att byggnaden skulle klara sig.

När brandkåren är framme öppnar de taket och fyller huset med vatten, branden lyckas hejdas, men byggnaden är totalskadad. Tak och väggar behöver tas ned. Det arbetet kommer ta hela säsongen, förklarar Victoria.

Mordbrand

Räddningstjänsten första bedömning var att branden var anlagd. Strax därefter rubricerades ärendet av polisen som misstänkt mordbrand.

Enligt uppgifter till Aftonbladet utreder polisen högerextremism som ett motiv till den misstänkta mordbranden. Nästan två veckor senare är de förtegna om utredningen.

”Det finns ingen frihetsberövad i ärendet och inte heller någon misstänkt. I övrigt kommenterar vi inte fler omständigheter med hänsyn till utredningen”, skriver man i ett mejl.

Victoria har sedan länge varit aktiv i flera politiska frågor. Allt från Palestinarörelsen till ”Nätverket linje 17”. 2013 riktades stor uppmärksamhet dit när en av deras demonstrationer attackerades av ett trettiotal nazister.

– Men jag har aldrig uppfattat mina åsikter som kontroversiella. Jag har sett det som en helt rimlig hållning att ha, säger hon.

Hon har hängts ut i sociala medier och befinner sig i en utsatt position. Efter branden har det i högerextrema kommentarsfält riktats flera hot.

”Hoppas att de kommer tillbaka”, skriver en, ”rök ut de jävlarna”, skriver en annan och ”låt det brinna till grunden nästa gång” skriver en tredje.

– Det hisnar när man tänker på våldskapitalet som uppenbarligen finns i den nya generationen av högerextrema.

Hon fortsätter:

– Torpet är inget vänsterextremt ställe. Svenska pensionärer har ätit räkmackor och bullar här sedan typ 100 år tillbaka.

Texten på containern vittnar om vad som hänt.

Nu kommer det flera polispatruller om dagen för att kolla läget.

– Jag hoppas att de (högerextrema reds.anm) är klara med mig, men hur ska jag veta?

En dröm om det goda livet

Torpet har funnits sedan 1930-talet.

– För mig är det en dröm om det goda livet. Mitt barn är uppvuxet här, sittande på min höft medan jag serverar panschisar bullar. Om jag bara får fortsätta baka mina bullar behöver jag inte mycket mer.

Trots allt ser hon ljust på framtiden.

– Jag är inställd på att fortsätta framåt. Jag och mitt lilla kafé bärs av hundratals händer, jag är så glad för det.

Många kompisar, stammisar och kolonister i området har skapat en stödgrupp.

– Just nu sköter de serveringen från en container på uteserveringen. De vill fortsätta att se till att torpet kan hållas i gång. Det känns storartat, säger Victoria.

Följ ämnen i artikeln