Flera demonstrationer mot ryska invasionen

TT

Publicerad 2022-03-05

Människor i tusentals samlades i bland annat Göteborg och Stockholm på lördagen för att demonstrera mot den ryska invasionen av Ukraina.

På eftermiddagen gick en marsch från Götaplatsen i Göteborg mot ryska generalkonsulatet i staden. Enligt polisen deltog 1 800–2 000 personer i protesten, som avslutades vid 17.30-tiden. Även en tidigare demonstrationsmarsch i Göteborg, där cirka 500 personer deltog enligt polisen, hade det ryska konsulatet som mål.

Vid en demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm, med cirka 300 deltagare, fanns både ukrainare och ryssar. Många var uppenbart berörda och grät när den ukrainska nationalsången spelades.

– Vi är här för att visa att inte alla ryssar är tysta. Det är vår plikt att vara här och stötta våra vänner i Ukraina och samtidigt stå upp mot den ryska regeringen, säger ett ryskt par som vill vara anonymt.

– Som vi ser det pågår det två krig, ett i Ukraina och ett informationskrig i Ryssland där yttrandefriheten är hotad. Vi vill bidra till att vinna båda krigen, fortsätter de.

Demonstrationen arrangerades av Nordic Ukraine Forum som bland annat kräver en flygförbudzon över Ukraina och ett totalt embargo mot all handel med Ryssland.

– Ett försvar av Ukrainas gränser är ett försvar av alla länders gränser, sade Anders Österberg, Socialdemokraternas biståndspolitiske talesperson och riksdagsledamot.

Ytterligare en demonstration i Stockholm gick från Sergels torg till Mynttorget.

Även i flera andra svenska städer hölls demonstrationer mot den ryska invasionen under lördagen. I Uppsala tågade 1 500 personer genom staden från Odinslund till Vaksala torg, enligt P4 Uppland, och i Norrköping samlades omkring 400 personer på Tyska torget för att visa sitt stöd till Ukraina, rapporterar Norrköpings Tidningar.