Gängman misstänkt i mordutredningen kring Einár

Ett halvår har gått sedan artisten Einár sköts till döds.

Nu har en person delgivits misstanke om brott gällande medhjälp till mord i den pågående utredningen.

Enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om en ung man som kände artisten och som har tydliga kopplingar till kriminella nätverk.

Nyheten om att framsteg kan ha gjorts i den uppmärksammade mordutredningen var P3 krim först med att rapportera om.

Kammaråklagare Marina Chirakova bekräftar för Aftonbladet att en person delgivits misstanke men är förtegen om detaljer.

– Det enda jag kan bekräfta är att personen förra veckan delgavs misstanke om medhjälp till mord, säger hon.

PLUS: Specialsändning om mordet på rapartisten Einár

Personen, som Chirakova vare sig vill uppge ålder eller kön på, ska inte vara frihetsberövad.

– Nej misstankarna är ännu för svaga för sådana tvångsåtgärder.

Enligt Aftonbladets uppgifter är den person som delgivits misstanke en ung man som kände artisten och som har tydliga kopplingar till kriminella nätverk. Han ska ha delgivits misstanke om medhjälp till mord.

Ett inledande förhör ska ha hållits, men bevisen ska i nuläget inte räcka för att begära honom häktad.

Dödsskjutningen av 19-årige Nils Einár Grönberg den 21 oktober ifjol var bara en av 46 dödsskjutningar under 2021.

Avgörande pusselbiten saknas

Men att en av Sveriges mest strömmade artister, en stor idol i sin generation, mördades i den pågående skjutningsepidemin blev omskrivet världen över.

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta att mordet ansetts vara polisiärt uppklarat. Det betyder att man tror sig veta vad som hände, vilka som beställde mordet och vilka som utförde det.

Men de avgörande bevisen, bland annat mordvapnet och en telefon som användes för att filma Einár efter hans död, har saknats. Månader har lagts på månader utan en lösning.

Om den person som nu delgivits misstanke om brott kommer att bli den avgörande pusselbiten för att lösa mordet är ännu oklart.

Nils ”Eínar” Grönberg 2019.
Nils ”Eínar” Grönberg 2019.
Rapparen sköts till döds i ett bostadsområde i Hammarby sjöstad i höstas.
Rapparen sköts till döds i ett bostadsområde i Hammarby sjöstad i höstas.

Polisens utredning av händelseförloppet den aktuella kvällen 21 oktober visar att skotten avlossades mot den unge artisten kort efter att han kom ut ur ett cykelförråd på sin skyddade hemadress.

Motivet tros vara hämnd

19-åringen försökte fly undan de maskerade gärningsmännen.

Men han sprang till fel port där hans nyckelbricka inte fungerade. På mycket nära håll blev Einár sedan skjuten till döds.

Motivet till mordet tros ha varit flera.

• Avundsjuka över artistens framgångar.

• Det fanns även de som ansåg att Einár inte var ”ghetto” nog. Dels för att han var svensk och dels för att han tjänade så mycket pengar på sin musik.

• Men det starkaste skälet ska ha varit hämnd. Ett av nätverken ansåg sig ha bevis på att Einár begått en grov oförrätt mot dem, och för detta skulle han straffas.

Fanns en skottpeng

Två kriminella nätverk ska enligt Aftonbladets uppgifter gått ihop om en skottpeng på en miljon kronor, ett pris på den unge rapparens huvud.

PLUS: Specialsändning om mordet på rapartisten Einár

En av de som nappade på att utföra mordet mot betalning var enligt Aftonbladets uppgifter en man som liknas vid en torped. Han ska tidigt ha satts under spaning och är fortsatt det hetaste spåret i utredningen.

– Han utreds för direkt inblandning i mordet på Einár. Han ska inte ha varit beställaren av skjutningen men inblandad i utförandet av den, sa en källa tidigare till Aftonbladet.

Anledningen till att han bedöms ha agerat torped är för att han utreds för kopplingar till andra grova brott, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om. Mannen tros vara en person som hyrs in mot betalning.

– Den här killen anses vara väldigt farlig och misstänks ha flera liv på sitt samvete, säger en källa.

Den utpekade torpeden har dock inte delgivits misstanke om brott då bevisen ännu inte räcker till enligt Aftonbladets källor.

Publisert:

LÄS VIDARE