Brexittvisten gnisslar igen

Av:  Wiktor Nummelin/TT

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss har talat i telefon med EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic. Arkivfoto.
Storbritanniens utrikesminister Liz Truss har talat i telefon med EU:s brexitansvarige kommissionär Maros Sefcovic. Arkivfoto.

Vi måste agera kring handelsreglerna för Nordirland, varnar Storbritannien.

Oacceptabelt, kontrar EU, när den segdragna trätan om det så kallade Nordirlandsprotokollet tar fart igen.

Handelsreglerna för Nordirland efter Storbritanniens utträde ur EU slås fast i ett särskilt protokoll som reglerar hur tullkontroller och liknande ska ske.

Den brittiska regeringen sade ja till protokollet under förhandlingarna, men har sedan dess protesterat allt mer. Det gör även de Londontrogna unionistpartierna i Nordirland, som vägrar ingå i en ny regional samlingsregering i landsdelen innan frågan är löst.

Och det är den inte än. London hotar envist med att ensidigt ändra protokollet och ett telefonsamtal mellan utrikesminister Liz Truss och EU-kommissionären Maros Sefcovic på torsdagen tycks inte ha fått parterna att komma närmare.

”Om EU inte visar nödvändig flexibilitet för att lösa de här frågorna kommer en ansvarstagande regering inte kunna göra annat än agera”, ska Truss bland annat ha förklarat, enligt ett utskick från en talesperson för brittiska UD.

”Jag är övertygad om att endast gemensamma lösningar fungerar. Ensidigt agerande som i praktiken innebär att man avstår från att följa en internationell överenskommelse som protokollet är helt enkelt oacceptabelt”, kontrar Sefcovic i ett pressmeddelande.

Den brittiska regeringen och unionisterna i Nordirland anser att protokollet skapar för mycket byråkrati och ökar på de gamla spänningarna mellan unionister och Irlandsvänliga republikaner i landsdelen. Både EU och Storbritannien har i omgångar föreslagit olika sätt att lösa tvisten på, utan att enighet har kunnat nås.

Flera gånger under processen har Storbritannien varnat för att man överväger att utnyttja protokollets artikel 16, som gör det möjligt att agera på egen hand.

Publisert: