Nyheter

Kräver högre ersättning för deltidsbrandmän

Av: 

TT

Ersättning och anställningsvillkor står i fokus när nya villkoren för landets deltidsbrandmän ska förhandlas fram. Arkivbild.
Ersättning och anställningsvillkor står i fokus när nya villkoren för landets deltidsbrandmän ska förhandlas fram. Arkivbild.

NYHETER

Ett nytt avtal för Sveriges cirka 9 500 deltidsbrandmän ska förhandlas fram under våren. Nu har Kommunal presenterat sina krav till arbetsgivarna både vad gäller ersättningar och andra anställningsvillkor.

Det råder stor brist på deltidsbrandmän i hela landet och rekryteringsarbetet går trögt. För att locka fler att ta på sig uppdraget krävs högre beredskapsersättning enligt facket.

– Det måste betala sig för att man ska vilja ta sig an det här mycket viktiga samhällsuppdraget. I princip handlar det om att ha fotboja på sig en vecka och inte kunna lämna närområdet till brandstationen utifall att larmet går, säger Kommunals ombudsman Magnus Sjöholm till Kommunalarbetaren.

I det nuvarande avtalet ligger beredskapsersättningen på 28:30 kronor per timme. Ersättningen blir betydligt högre vid tjänstgöring och vid larm.

Förutom höjda ersättningar vill Kommunal se att arbetsgivarna tar ett större ansvar för hälsofrågor. Det handlar bland annat om förebyggande åtgärder mot cancerdiagnoser, där brandmän generellt är mer utsatta än många andra grupper. Men också nödvändiga vaccinationer.

Kommunals motpart i förhandlingarna, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och arbetsgivarorganisation Sobona, har lämnat över sina yrkanden inför förhandlingarna.

SKR och Sobona vill se att det ska kunna bli möjligt att göra det möjligt att kunna vara beredskapsbrandman på enstaka dagar, kvällar och helger och inte enbart per vecka. För att möta rekryteringsbehovet vill SKR och Sobona också öka möjligheten för kommunalt anställda, till exempel inom äldreomsorg eller sjukvård, att kombinera sin anställning med att vara beredskapsbrandman.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: