Väst och Ryssland "på helt olika spår"

Av:  TT-AFP

Västvärlden och Ryssland befinner sig på ”helt olika spår”, enligt Moskva.

USA svarar att det både är redo för fortsatt diplomati och en eventuell rysk storinvasion av Ukraina.

Stämningen mellan Ryssland och USA är bottenfrusen trots en veckas intensiv diplomati för att minska spänningarna vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina.

– Det finns vissa överenskommelser mellan oss. Men generellt, i princip kan vi nu säga att vi befinner oss på olika spår, på helt olika spår. Och det här är inte bra. Det här är störande, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till tv-kanalen CNN.

Ryssland har samlat tiotusentals – enligt en del bedömningar över 100 000 – soldater nära gränsen mot Ukraina under hösten.

Moskva har sedan försökt sätta press på Nato, bland annat för att gå med på att Ukraina aldrig ska få lov att söka medlemskap i försvarsalliansen.

Ryska och amerikanska regeringsföreträdare förde denna vecka samtal i Genève, utan tecken på något genombrott. USA varnade nyligen för att Ryssland kan komma att genomföra ett angrepp under falsk flagg – så att det ser ut som att någon annan gjort det – inom de närmaste veckorna. På så vis skulle man i så fall fabricera en förevändning att invadera Ukraina.

USA: ”Robust svar”

USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger till CBS att USA tidigt under nästa vecka kommer att tillkännage vad som blir nästa steg i de diplomatiska ansträngningarna.

– Men det viktiga här är att vi är redo för båda scenarierna. Om Ryssland vill gå vidare med diplomati är vi absolut redo att göra det i nära koordination med våra allierade och partner, säger Sullivan.

– Om Ryssland väljer invasionens och upptrappningens väg är vi redo för det också, med ett robust svar.

Ryssland: ”Vansinnigt”

Ryssland har flera gånger varnats av västländerna för ”omfattande” konsekvenser om landet skulle gå till öppen attack mot Ukraina, även om de konsekvenserna sannolikt skulle ta formen av sanktioner snarare än en militär respons.

President Vladimir Putin har i sin tur tidigare hotat med ”militärtekniska åtgärder” om inte Rysslands krav gentemot väst får gehör.

På frågan om möjligheten att Ryssland skulle invadera Ukraina påstår nu Peskov i stället att alla militära åtgärder skulle vara ”galenskap”.

– Ingen hotar någon med militärt ingripande. Det skulle endast vara vansinnigt att göra det. Men vi kommer att vara redo att vidta motåtgärder.

Publisert:

Ämnen i artikeln