Talibanerna

Kritik mot talibanmötet: ”Hämtar terrorister”

Av: 

Emil Forsberg

NYHETER

Mötet med talibanerna har rört upp en känslostorm i Norge.

Oslos tidigare borgmästare Fabian Stang rasar över bilderna från delegationens chartrade plan.

– När det norska folket ser att vi hämtar terrorister i privatflyg blir de förbannande, säger han till VG.

Samtalen mellan talibanerna och företrädare för afghanska civilsamhället har inletts på hotell Soria Moria i Oslo, uppger norska medier.

Delegationen anlände under lördagskvällen med ett chartrat plan som betalats av Norge.

Fabian Stang, tidigare Høyre-politiker och borgmästare i Oslo, reagerade starkt när han nåddes av informationen.

– När det norska folket ser att vi hämtar terrorister, inte bara i första klass, utan i privatplan, då blir de förbannade, säger han till VG och tillägger:

– Det afghanska folket lider, och de förtjänar hjälp, men det måste ske utan att erkänna talibanerna.

Talibanerna ska ha sitt första möte med väst sedan de tog makten i Afghanistan.

Kostar sju miljoner

Stang får medhåll av Fremskrittspartiets ledare Sylvi Listhaug, som samtidigt ställt krav på att regeringen ska redovisa hur mycket besöket kostar.

”Att norska myndigheter tycker att det ger något att prata med extrema islamister om mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter är så naivt att det är som att tro på jultomten och påskharen samtidigt”, skriver Listhaug i ett mejl till VG.

På söndagseftermiddagen uppgav landets Utrikesdepartement för NRK att privatplanet kostat 3,5 miljoner norska kronor och att hela besöket väntas kosta runt sju miljoner kronor.

Mötet väntas pågå fram till tisdag och utöver samtal med afghanska civilsamhället och kvinnorättsorganisationer kommer talibanerna även att sätta sig ner med representanter från flera länder, däribland USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien.

Utrikesministern nobbar mötet

På agendan står bland annat den humanitära kris med extrem torka som råder i Afghanistan samt frågor om utbildning och rättigheter för kvinnor i landet.

Enligt källor till VG har norska utrikesministern Anniken Huitfeldt valt att nobba mötet med talibanerna. De kommer i stället att träffa statssekreterare från Utrikesdepartementet.

Det är första gången sedan maktövertagandet i augusti i fjol som talibanerna reser till ett annat land för att förhandla. Anledningen till att blir i just Norge beror på att de norska diplomaterna länge haft en framträdande roll i talibanförhandlingarna.

”När det norska folket ser att vi hämtar terrorister i privatflyg blir de förbannande”, säger Fabian Stang, till höger på bilden.
Talibanerna landade under lördagen.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Norge chartrar talibanerna till Oslo

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanerna

Norge

Afghanistan