Domen efter mordet på Zaida Catalán – 51 döms till döden

51 personer har dömts till döden efter mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán, enligt AFP.

Den kongolegiske översten Jean de Dieu Mambweni döms till tio års fängelse för tjänstefel.

– Allt verkar iscensatt. Är jag förvånad? Nej, säger Zaida Cataláns mamma Maria Morserby.

Sexton dagar efter att FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp försvann under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa hittades deras kroppar begravda i djungeln, tillsammans med medhjälparen Betu Shintelas.

Strax efteråt pekade Kongos regering ut en lokal milis som skyldiga till morden. Utredningen och rättegången har pågått sedan dess och i dag föll den första domen.

51 av 54 personer döms nu till döden, enligt AFP. Precis som åklagaren yrkat på.

Översten Jean de Dieu Mambweni döms till tio års fängelse och straffarbete av en domstol i Kongo-Kingshasa. En journalist och en polischef frias för morden.

– Och så långt jag fått info från plats ser jag att det inte alls ger sanningen uppåt, man täcker igen alla möjligheter. Mambweni har verkat själv utan kontakt med sina överordnade, säger Zaida Cataláns mamma Maria Morserby.

Zaidas mamma: ”Det är inte över”

Hon är skeptisk till domen. Hon menar att allt verkar iscensatt.

– Processen är inte över, den kommer fortsätta och det här är en del. Det är väldigt rättsosäkert och det är inte säkert att domen är rätt, säger Maria Morserby.

Hon väntar på att FN ska höra av sig till henne och förklara domarna närmare.

– Vi hade velat komma längre.

Utredde massgravar

Catalán och Sharp var ute på uppdrag av FN för att utreda massgravar kopplade till den konflikt som pågått i området mellan regeringsstyrkor och en lokal milis.

Zaida Catalán under hennes uppdrag i Kongo-Kinshasa
Zaida Catalán under hennes uppdrag i Kongo-Kinshasa
Zaida Cataláns syster Elizabeth och mamma Maria Morseby.
Zaida Cataláns syster Elizabeth och mamma Maria Morseby.

Det var efter att en lokal ledare dödats av regeringens säkerhetsstyrkor 2016 som konflikten eskalerade. Runt 3 400 människor dödades och tiotusentals tvingades överge sina hem under konflikten, som avtog i mitten av 2017.

Enligt den officiella versionen ska män lojala till den lokala milisen Kamuina Nsapu ha mördat Catalán och Sharp den 12 mars 2017. Åklagarna hävdar att milisen begick dådet som hämnd mot FN för att de misslyckats med att skydda lokalbefolkningen från regeringens attacker.

En överste i regeringsstyrkorna, Jean de Dieu Mambweni, har stått åtalad misstänkt för inblandning i mordet. Röstinspelningar har bevisat att han två dagar innan försvinnandet åt lunch med Zaida Catalán och Michael Sharp.

Domen fastställer att Jean de Dieu Mambweni undanhållit lunchen för sina överordnade och efter mordet ljugit och sagt att han inte vetat att FN-experterna ens varit i området.

Översten har inte följt instruktioner och har misslyckats med att hjälpa personer i fara, skriver tidningen Actualite.

Vittnen har mördats

Men de officiella uppgifterna kring utredningen har gång på gång visat sig inte stämma.

Aftonbladets reporter Staffan Lindberg har tidigare avslöjat att två kongolesiska generaler direkt under landets dåvarande president, Joseph Kabila, pekats ut som de som beordrade morden.

– Morden var en statsangelägenhet. FN behövde förstå att de inte skulle lägga sig i Kongos affärer, säger en källa till Lindberg i boken ”Mordet på Zaida Catalán”.

Zaida Catalán blev 36 år gammal.
Zaida Catalán blev 36 år gammal.
Zaida Catalán under hennes uppdrag i Kongo-Kinshasa
Zaida Catalán under hennes uppdrag i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasas senare premiärminister Sylvestre Ilunga Ilukamba har därefter medgivit att hans egen säkerhetstjänst kan vara inblandade i morden.

Utöver det har även vittnen mystiskt mördats, ändrat sina vittnesmål och en av de huvudmisstänkta har lyckats rymma.

FN-utredningen brister

Dessutom har det framkommit att FN:s egna utredning av morden ignorerat vissa detaljer. Det avslöjades i en jätteläcka på tusentals hemligstämplade sidor av FN:s utredning – som Uppdrag granskning och ett antal utländska redaktioner har tagit del av.

Läckan visade att Zaida Catalán och Michael Sharp kvällen innan mordet träffade män som påstod sig representera den lokala milisen, men som egentligen var agenter från den kongolesiska regeringen. FN-experterna ska ha lurats att det var säkert att resa efter vägarna i området där de försvann.

I domen som kom i dag framgår det att Catalán och Sharp träffat två agenter från Monusco och Unpol. Domen hävdar att agenterna väl kände till situationen i området och att de rimligtvis borde ha avrått från att resa dit.

Dessutom framgår det inte i rapporten att FN hade infiltratörer i milisen i området.

De båda detaljerna nämndes aldrig i FN:s rapport, som i stället lagt en betydande del av skulden på Catalán och Sharp för att de frångått FN:s säkerhetsprotokoll.

Ann Linde: Sverige kan överklaga

Utrikesminister Ann Linde vill att morden utreds vidare. Sverige kommer att gå igenom domen och ”noterar att den går att överklaga”, skriver hon på Twitter.

”Det är avgörande att utredningen av andra inblandade fortsätter för att få fram sanningen och bringa rättvisa. Vi uppmuntrar myndigheterna i Demokratiska republiken Kongo att samarbeta med FN fullt ut”.

Sverige ”motsätter sig dödsstraffet under alla omständigheter utan undantag”, avslutar hon.

Publisert:

LÄS VIDARE