Brott

Efter diamantkuppen – nu besöker han Riyad

Av: 

TT

Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha (till vänster) tas emot av Riyads viceguvernör prins Mohammed bin Abdulrahman bin Abdulaziz.
Thailands premiärminister Prayut Chan-O-Cha (till vänster) tas emot av Riyads viceguvernör prins Mohammed bin Abdulrahman bin Abdulaziz.

NYHETER

Thailands premiärminister Prayuth Chan-O-Cha är på officiellt besök i Saudiarabien.

Det är första gången på 30 år som ett möte på hög nivå sker mellan länderna efter en sensationell diamantstöld.

Att Prayut Chan-O-Cha nu besöker landet kan ses som ett försök att tina relationen länderna emellan. Den diskreta ankomstceremonin vittnar dock om kvarstående spänningar – premiärministern möttes på flygplatsen av Riyads viceguvernör, en relativt låg tjänsteman. Statstelevisionen var inte på plats, och besöket nämndes kortfattat i sändningarna.

Kungadömets uttalande består av det vaga konstaterandet att besöket visar ”Saudiarabiens vilja att stärka gemensamma relationer och bygga broar för kommunikation med alla länder runt om i världen.”

Diamanter och ond, bråd död

Det var 1989 som en thailändsk anställd hos en medlem av kungahuset Saud stal en blå diamant på 50 carat tillsammans med andra juveler, till ett totalt värde av omkring 180 miljoner kronor. Saudiarabien reagerade genom att stoppa utfärdandet och förnyandet av visum för thailändska gästarbetare, och avrådde från resor till Thailand.

Tre saudiska diplomater som utredde stölden sköts ihjäl i Bangkok. Ytterligare en saudisk affärsman som tros ha efterforskat juvelerna försvann, och antas ha mördats.

Ingen har dömts för morden.

Misstänkt korruption

Thailändsk polis påstod sig ha löst fallet sedan stöldgodset återfunnits hos en thailändsk juvelerare, dit de sålts av juveltjuven för en spottstyver av sitt värde. Men av de juveler som sändes åter till Saudiarabien var flertalet falska.

Rykten spreds om hur höga thailändska tjänstemäns fruar setts med diamanthalsband, och höga thailändska poliser och andra myndighetspersoner misstänktes för att själva ha lagt beslag på juvelerna.

Den blå diamanten har aldrig återfunnits.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Diamant för svårsmält för tjuv

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Diamanter

Thailand

Saudiarabien