Nyheter

Nu får nederländarna gå på krogen igen

Av: 

TT

Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att regeringen tar en risk genom att lätta på restriktionerna. Arkivbild.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att regeringen tar en risk genom att lätta på restriktionerna. Arkivbild.

NYHETER

Nederländerna lättar på restriktionerna och låter barer, restauranger, biografer, teatrar och museer få ta emot gäster igen.

Lättnaden sker för att minska på spänningarna i restaurang- och kultursektorn, enligt premiärminister Mark Rutte.

– I dag tar vi ett stort steg för att ytterligare öppna upp Nederländerna, säger Rutte på en presskonferens.

– Det känns motsägelsefullt medan smittotalen stiger kraftigt, och vi måste vara tydliga med att vi tar en risk, säger han.

Lättnaden träder i kraft på onsdag. Karantänsreglerna för skolor kommer också att mildras, och skolklasser behöver inte längre skicka hem samtliga elever om tre eller fler covidfall bekräftas.

Även sportevenemang kommer att få ta emot publik igen, men publikantalet kommer att begränsas. Nattklubbar måste dock hålla stängt tills vidare.

Regeringen har fått hård kritik sedan butiker, gym, frisörer och sexarbetare tilläts återuppta sin verksamhet den 15 januari, samtidigt som andra verksamheter var tvungna att hålla stängt.

Kaféer i flera städer öppnade under förra helgen i trots mot restriktionerna, och tiotals museer öppnade som ”skönhetssalonger” under en dag för att protestera mot särbehandlingen.

Omkring 60 000 nya coronafall registreras varje dag i Nederländerna, men dödsfallen och intensivvårdsinläggningarna har minskat under den senaste tiden.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: