Ny sandstorm i Irak – flygplatser stängs

TT-AFP

Publicerad 2022-05-23

Flygplatser och offentliga byggnader har stängt i Irak sedan en ny sandstorm slagit till mot landet.

Stormen är den nionde sedan mitten av april och ovädren har tvingat tusentals att söka vård.

Huvudstaden Bagdad har svepts in i ett gigantiskt sandmoln vilket lämnat de vanligtvis knökfulla gatorna i stort sett övergivna, rapporterar AFP:s utsända.

Premiärminister Mustafa al-Kadhemi har beordrat att allt offentligt arbete tillfälligt ska upphöra. Undantag görs för vårdinrättningar och säkerhetsorgan, i vad han beskriver som ”dåliga klimatförhållanden och ankommande våldsamma sandstormar”, enligt ett uttalande från hans kontor.

Flyg har ställts in från de internationella flygplatserna i Bagdad, Erbil (Arbil) och Najaf.

Irak är rankat som en av världens fem mest sårbara länder gällande klimatförändringar och utvidgning av öknar. Miljödepartementet varnar för att Irak, de närmaste 20 åren, kan utsättas för sandstormar i snitt 272 dagar om året. År 2050 beräknas antalet stiga till över 300 dagar.

De tidigare två sandstormarna dödade en person och tvingade runt 10 000 personer i landet att uppsöka sjukhus med andningsproblem.

Mellanöstern har alltid drabbats av sandstormar men de har blivit vanligare och kraftigare de senaste åren. Trenden har förknippats med en ökande vattenbrist, överanvändning av flodvatten, fler dammar, överbetning och skogsavverkning.