Zelenskyj: Vi kommer inte in i Nato, det måste erkännas

Publicerad 2022-03-16

I ett videotal till bland andra Magdalena Andersson gav Volodymyr Zelenskyj upp tanken på att Ukraina går med i Nato.

– Vi har hört att vi inte kommer in. Det är sant och det måste erkännas, sa presidenten.

Samtidigt uppgav hans rådgivare att det ”definitivt finns utrymme för kompromisser” i förhandlingarna med Ryssland.

Följ ämnen
Ukraina

Zelenskyj har sedan invasionen haft dagliga samtal med världsledarna.

På tisdagen talade han via video till de nio regeringscheferna i den brittiska försvarspakten Joint Expeditionary Force. Sverige deltar i samarbetet sedan 2017 och Magdalena Andersson var på plats i mötesrummet i London när Zelenskyj kopplade upp sig.

I talet upprepade han tidigare krav om en flygförbudszon över Ukraina. Han anklagade Nato för ”självhypnos” kring hotet om ett tredje världskrig. Han sa att Ukraina behövde mer vapen för att stå emot.

Uttalade sig om Nato

För första gången sa han också offentligt att Ukraina inte kommer att gå med i Nato, något som länge varit ett uttalat krav från Putin. Det upprepades så sent som förra veckan i en rysk lista över villkor som måste uppfyllas för att kriget ska avslutas.

– Det är tydligt att Ukraina inte är en Natomedlem. Vi förstår det. Vi är rationella människor, sa Zelenskyj enligt den engelska textningen på hans egen Facebooksida.

– I åratal har vi hört om den påstått öppna dörren, men vi har redan hört att vi inte kommer in där. Det är sant och det måste erkännas. Jag är glad att vårt folk börjar förstå det och att de bara kan vara beroende av sig själva och partners som hjälper oss.

Sverige blev medlem 2017

Joint Expedition Force är en militär insatsstyrka ledd av Storbritannien. Samarbetet bildades 2012. Förutom Sverige deltar även Danmark, Finland, Norge, Island, Estland, Lettland, Litauen och Nederländerna.

Här sätter Zelenskyj press på världsledarna i sitt videotal.

Zelenskyj sa att Ukraina behöver deras hjälp.

– Om vi inte släpps in genom Natos öppna dörr måste vi arbeta med samfund som kan hjälpa oss. Skydda oss. Ett samfund som ert, till exempel. Och vi måste ha vissa garantier som vi kan lita på och som fungerar.

”Utrymme för kompromisser”

Samtidigt fortsatte de numera digitala fredsförhandlingarna mellan de ukrainska och ryska delegationerna. Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podoliyak deltar i samtalen och sa på tisdagen att processen var ”mycket svår” och att det finns ”fundamentala motsättningar”.

I en strimma av hopp la han dock till att det ”definitivt finns utrymme för kompromisser”, uppger Sky News.

I en video vid midnatt kom liknande tongångar från Zelenskyj själv:

– Mötena fortsätter och ståndpunkterna under förhandlingarna låter redan mer realistiska. Men det behövs fortfarande mer tid.

Vladimir Putin lät inte lika positiv efter ett telefonsamtal mellan den ryske presidenten och EU:s rådsordförande Charles Michel. I en sammanfattning av konversationen skrev Kreml:

”Han (Putin) betonade att Kiev inte visar seriöst engagemang för att hitta lösningar som är ömsesidigt acceptabla”, hette det.

Vladimir Putin.

ANNONS