Paludan skulle bränna koran – skräms bort från moské

Uppdaterad 2022-05-02 | Publicerad 2022-05-01

Rasmus Paludan skulle bränna en koran utanför Uppsala moské.

När han klivit ur bilen rusade en grupp män mot honom och han kastade sig in igen.

Då hoppade flera personer på motorhuven och taket innan bilen sladdade iväg.

Flera polispatruller larmades till ett tumult vid moskén i Uppsala vid 17-tiden på söndagen. Rasmus Paludan, partiledare för högernationalistiska Stram kurs, hade varit utanför moskén för att bränna en koran.

Men hans vistelse blev kortvarig då tumultartade scener utspelade sig på platsen.

När Paludan och två yngre män i hans sällskap klivit ur sin bil på parkeringen ska flera personer ha rusat mot dem.

En film från parkeringen visar hur Paludan och hans sällskap kastade sig in i bilen igen. Flera personer slog på bilen och två personer hoppade upp på motorhuven och taket. När bilen gasade iväg och sladdade ut på vägen hängde fortfarande en av personerna kvar på framrutan.

En person hoppar upp på Rasmus Paludans bil när han ska lämna platsen.
En person hoppar upp på Rasmus Paludans bil när han ska lämna platsen.

Enligt P4 Uppland ska ett 50-tal personer ha samlats.

– Vi är på plats för att hantera en ordningsstörning. Nu pratar vi främst med personer på plats, säger Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson på polisen i region Mitt.

Hade nekats tillstånd

Flera civilpoliser ingrep i samband med tumultet som snabbt var över. Det finns inga uppgifter om att någon kommit till skada i samband med händelsen.

– Det jag vet i nuläget är att det ska finnas skador på en bil. Vi håller på att skapa oss en lägesbild på plats, säger Tobias Ahlén Svalbro.

Läget lugnade snabbt ned sig och Paludan uppges ha lämnat Uppsala.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse på Paludans bil.

– Det är mycket information som ska sammanställas och kan ändras i ett senare skede. Vi hade flera poliser på plats då vi innan hade fått indikationer på att han skulle befinna sig på platsen, vilket han även själv hade uppgett, säger Mikael Hedström, presstalesperson på polisen region Mitt.

Rasmus Paludans ansökan om att ”hålla valmöte” nekades tidigare i veckan, rapporterar SVT Uppsala.

Under dagen har han setts i bland annat Stockholm där han bränt koranen. Det finns inga rapporter om oroligheter därifrån.

Två misstänkta

I samband med uppståndelsen greps en man misstänkt för skadegörelse och våldsamt motstånd. Mannen frigavs under söndagskvällen men misstankarna mot honom kvarstår.

En annan man har gripits misstänkt för blåljussabotage efter att han sparkat och slagit på en polisbuss. Mannen anhölls senare under kvällen.

LÄS VIDARE