Var 25:e britt coronasmittad: ”Stigit brant”

Covid-19-fallen skenar i Storbritannien.

Sjukvården befarar att var 25:e person i landet var smittade under förra veckan.

Samtidigt varnar man för att vaccinskyddet avtar hos de äldre.

2,7 miljoner, eller var 25:e britt, smittades av covid-19 under förra veckan. Veckan innan det var det var 30:e.

De nya omikronvarianterna BA.4 och BA.5 pekas ut som en förklaring bakom ökningen.

– De har varit dominerande sedan mitten av juni, säger Sarah Croft, analyschef för covid-19-resultat till The Guardian.

Det finns en risk för att smittas även för de som vaccinerat sig, men enligt den brittiska sjukvårdsmyndigheten skyddar sprutorna fortfarande mot allvarlig sjukdom.

Antalet inlagda på sjukhus med covid var i torsdags 33 procent fler än veckan före. Bilden är tagen i januari i år, då den första omikronvarianten drabbade stora delar av Europa.
Antalet inlagda på sjukhus med covid var i torsdags 33 procent fler än veckan före. Bilden är tagen i januari i år, då den första omikronvarianten drabbade stora delar av Europa.

För de som är över 75 år finns det dock en risk att vaccinskyddet avtagit och myndigheter uppmanar nu äldre att ta sin boosterdos.

I torsdags var över 11 000 covidsjuka personer i England inlagda på sjukhus, en ökning med 33 procent från veckan innan. Inläggningarna på intensivvårdsavledningarna låg på 0,4 per 100 000 invånare, vilket är den högsta siffran sedan april.

”Kan bli en ny topp”

Läkaren David Spiegelhalter säger att fallen fortsätter att öka och att det finns ett stort mörkertal då testningen inte genomförs på samma sätt längre.

– Det är högt. Inte så högt som det varit tidigare. Det har gått ut upp åtta procent i år, men jag tror att vi måste titta på sjukhusinläggningar, säger Spiegelhalter och fortsätter:

– Det har stigit brant och är nästan i nivå med tidigare toppar i år. Jag tror att det kan bli en ny topp där.

Publisert: