Krisland ber om rysk hjälp – och bränsle

Av:  TT-AP-AFP

Fullt sjå hos en cykelreparatör i Colombo i tisdags, till följd av att Sri Lanka har slut på bränsle.
Fullt sjå hos en cykelreparatör i Colombo i tisdags, till följd av att Sri Lanka har slut på bränsle.

Sri Lanka går igenom den kanske värsta ekonomiska kris som landet har upplevt. Presidenten Gotabaya Rajapaksa har vänt sig till Ryssland för att be om hjälp.

”Hade ett väldigt produktivt telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin”, skriver Rajapaksa på Twitter.

”Samtidigt som jag tackade honom för det stöd som hans regering har givit för att klara av tidigare utmaningar så bad jag om ett erbjudande av kreditstöd för att kunna importera bränsle till (Sri Lanka) och besegra de nuvarande ekonomiska utmaningarna.”

Den lankesiska krisen har lett till en rejäl bränslebrist, vilket i sin tur har tvingat myndigheterna att stänga skolor och uppmana invånare att arbeta hemifrån.

Få länder vill sälja olja till Sri Lanka då dess statliga oljebolag redan har väldiga skulder till tidigare leverantörer. Ryssland har samtidigt behov av nya kunder och sänkt sina priser på bränsle, sedan västvärlden har börjat strypa ledningarna med rysk gas.

Sri Lankas utlandsskulder uppgår för närvarande till ungefär 535 miljarder kronor. Förhandlingar med Internationella valutafonden om ett räddningspaket har inte lett någonstans, då Sri Lanka är bankrutt och förväntas att först kunna visa att skuldbördan är hanterbar på sikt.

Publisert: