Jättebakterie hittad – syns med blotta ögat

Av: 

TT

Forskare har gjort en chockerande upptäckt.

En ny bakterie, som de menar är världens största.

– Den kan växa sig större än man trott var teoretiskt möjligt, sade forskaren Jean-Marie Volland på en pressträff där fyndet presenterades.

Den nya jättebakterien lever på sjunkna löv i mangroveträsk.
Den nya jättebakterien lever på sjunkna löv i mangroveträsk.

Bakterier är som bekant pyttesmå – så små att de bara kan ses med mikroskop. Men nu rapporterar forskare om en upptäckt som de anser omkullkastar alla rådande teorier.

På sjunkna löv i mangroveträsken i Karibien har en ny bakterieart hittats – som forskarna menar är den överlägset största som någonsin påträffats.

Bakterien, som fått namnet Thiomargarita magnifica, ser ut som vita trådar långa som ögonfransar ungefär. I genomsnitt en centimeter långa och alltså så stora att de kan ses med blotta ögat.

Jämfört med alla hittills kända bakterier är den nya arten alltså enorm. Ungefär 50 gånger större än alla andra kända bakteriearter.

– Det är som om vi människor skulle träffa på en annan människa lång som Mount Everest, säger Jean-Marie Volland, forskare vid Lawrence Berkeley National Laboratory.

Forskare har upptäckt en ny jättebakterie som är så stor att den syns med blotta ögat.
Forskare har upptäckt en ny jättebakterie som är så stor att den syns med blotta ögat.

Skakande upptäckt

Den nya bjässen upptäcktes av Olivier Gros, professor i marinbiologi vid Université des Antilles i Guadeloupe, och rapporteras i den vetenskapliga tidskriften Science.

På pressträffen berättade han om sin reaktion när han han först såg den stora bakterien:

– Konstigt, tänkte jag.

Förutom storleken är forskarna förvånade över hur komplex den nyupptäckta bakterien är. Vanligtvis flyter bakteriers dna, arvsmassan, fritt inuti cellen, men här var det förpackat i ett slags strukturer omgivna av membran.

Hittills har man trott att detta bara förekommer hos eukaryota celler, som är byggstenarna i människor, djur och växter.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN