Nyheter

Samtliga tre IS-kvinnor släppta på fri fot

Av: 

TT

Kvinnorna landade på Arlanda i torsdags. De är misstänkta för krigsförbrytelser efter att ha rest till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS.
Kvinnorna landade på Arlanda i torsdags. De är misstänkta för krigsförbrytelser efter att ha rest till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS.

NYHETER

Samtliga tre IS-kvinnor som anhölls i torsdags misstänkta för krigsförbrytelser har släppts på fri fot.

Samtidigt fortsätter utredningen av misstankarna mot dem.

Två av IS-kvinnorna släpptes först. Det finns inte skäl att hålla de misstänkta kvinnorna fortsatt frihetsberövade, meddelade kammaråklagarna Reena Devgun och Hanna Lemoine i ett pressmeddelande.

Den tredje kvinnan fortsatte förhöras under lördagen, innan även hon släpptes på fri fot. Enligt åklagaren bedöms kvinnan inte längre kunna försvåra utredningen.

”Misstankarna kvarstår och utredningen fortsätter med oförminskad styrka”, säger kammaråklagare Peter Larsson vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.

Peter Larsson ville tidigare inte specificera brottsmisstankarna.

– Jag kan inte gå in på detaljer. Vi vill kunna kontrollera det utan att utredningen kompliceras. Efterhand kommer vi kunna berätta lite mer, sade han till TT.

Har omhändertagits

De tre kvinnorna har suttit fängslade av det kurdiska självstyret i norra Syrien. Efter att ha utvisats till Sverige landade de tillsammans med totalt åtta barn på Arlanda sent i torsdags eftermiddag. De sammanlagt åtta barnen har omhändertagits av sociala myndigheter.

En av kvinnorna förnekar brott efter att ha förhörts av polis. Det uppger försvarsadvokat Björn Hurtig för P4 Göteborg.

– Sedan får den här utredningen visa vad man eventuellt kan tänkas ha för bevisning för det som man påstår, säger han till radion.

Kvinnan är i 30-årsåldern och hemmahörande i Göteborgsområdet.

Barnens öde avgörs

Förutom brottsutredningarna kommer barnens öde avgöras av myndigheterna framöver.

En av de tre kvinnor som återvände till Sverige med sina två barn i september har nyligen fått vårdnadsfrågan prövad i förvaltningsrätten i Göteborg, skriver GT.

Under rättegången sade kvinnan i fråga att hon åkte till Syrien ”för att ta hand om föräldralösa barn” och att hon inte visste vad som pågick.

Men rätten bedömde det ”osannolikt” att hon inte förstod att hon anslutit sig till en terrorgrupp.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om när den tredje kvinnan förhördes.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: