Polisen: ”Ingenting tyder på att han har samarbetat”

Espen Andersen Bråthen gick till attack med bland annat pilbåge och dödade fem personer i Kongsberg.

Allt mindre tyder på att mannen haft religiösa motiv, enligt polisen.

– Vi jobbar inte längre efter hypotesen att han konverterat till islam, säger polisinspektör Per Thomas Omholt vid en presskonferens.

Espen Andersen Bråthen gick till attack med pilbåge i norska Kongsberg och dödade fem personer, fyra kvinnor och en man. Norsk polis har bedrivit en omfattande utredning kring pilbågsattacken i Kongsberg i Norge.

På lördagen gick polisen ut med namn på de som dödades i attacken i på onsdagen. Polisen var förtegen och vill inte gå närmare in på polisens agerande under attacken. 

”Inget tyder på samarbete”

Espen Andersen Bråthen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning 2020, säger norska polisen. De ville dock inte uttala sig om gärningsmannens psykiska hälsa i nuläget. 

– Vi kommer inte gå ut med detaljer om den misstänkte mannens psykiska hälsa. Detta för att inte påverka vittnesmålen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt vid en presskonferens. 

Espen Andersen Bråthen gick till attack med pilbåge och dödade fem personer i Kongsberg.
Espen Andersen Bråthen gick till attack med pilbåge och dödade fem personer i Kongsberg.

Det finns ingenting som tyder på att mannen hade samarbetat med någon eller några.

– Vi jobbar efter hypotesen att han agerat helt ensam. Det finns ingenting i utredningen som tyder på att någon eller några andra personer varit inblandade, säger Per Thomas Omholt.

Mannen hade använt pilar och pilbåge under attacken men även fler vapen. Polisen vill däremot inte gå in på vilka det var.

– Mannen har använt tre olika vapen i attacken, däribland pilar och en pilbåge. Vi kommer inte gå in på fler detaljer, för att inte påverka vittnesmålen, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

Per Thomas Omholt, polisinspektör på lördagens pressträff.
Per Thomas Omholt, polisinspektör på lördagens pressträff.

”Arbetar inte längre efter hypotesen”

Polisen utreder uppgifterna att Espen Andersen Bråthen ska ha konverterat till islam.

– Mannen har själv uppgett att han konverterat till islam, men vi har också fått uppgifter som talar emot det. Vi jobbar därför inte längre efter hypotesen att han konverterat till islam, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

Det finns också tecken i utredningen på att 37-åringens konvertering till islam inte gjorts ”seriöst”, uppger polisen.

– Med det menar vi att han inte följt eller använt de traditioner som är vanliga i den kulturen eller religionen. Vi jobbar därför inte längre efter hypotesen att han har konverterat till islam, säger polisinspektör Per Thomas Omholt.

Polisen gick även ut med namn på de som hade dödats i attacken. Det var Andréa Meyer, 52 år, Hanne Merethe Englund, 56 år, Gunnar Erling Sauve, 75 år, Liv Berit Borge, 75 år och Gun Marith Madsen, 78 år.

Publisert:

LÄS VIDARE