Tusen brandmän i kamp mot elden i Kalifornien

Av:  TT-AP

Den nya storbranden som rasar i USA-delstaten Kalifornien bekämpas av ett tiotal brandsläckningsflyg och mer än tusen brandmän.

Omkring 62 kvadratkilometer bergsterräng har slukats av den så kallade Alisalbranden, som härjar i ett bergigt område i södra Kalifornien, väster om Santa Barbara.

Omkring 1 300 brandmän är på plats i den bitvis branta terrängen och har fått god hjälp av vattenbombande flygplan och helikoptrar som satts in.

Branden bedöms vara bara några hundra meter från en ranch som en gång ägdes av president Ronald Reagan och hans fru Nancy Reagan.

”Vi är tacksamma över att det inte varit någon brandaktivitet på själva Ronald Reagan-egendomen. Ranchen är fortfarande i hög grad möjlig att försvara”, säger Jessica Jensen, stabschef vid stiftelsen Young America's Foundation, som numera driver gården.

En gasanläggning som drivs av Exxon/Mobile är också omgiven av lågor.

Branden startade i måndags och har sedan dess rört sig mot havet. En viktig motorväg i området var stängd i över ett dygn och stora områden har evakuerats.

Torka och torra vindar väntas ställa till det de kommande dagarna i den branddrabbade delstaten, där drygt 10 000 kvadratkilometer har brunnit i år. 3 600 byggnader har förstörts.

Publisert: