Lövhalka bakom höstens tågförseningar

Av:  TT

Lövhalka ställer till det för punktligheten, framförallt för långdistanstågen. Arkivbild.
Lövhalka ställer till det för punktligheten, framförallt för långdistanstågen. Arkivbild.

Tågens punktlighet försämrades i september, jämfört med augusti. Även denna höst är löv på spåren en källa till förseningar, enligt Trafikverket.

I september ankom 78 710 av 85 008 persontåg till sin slutstation inom fem minuter efter tidtabell. Det gav en punktlighet på 92,6 procent, vilket är 1,9 procentenheter lägre än samma månad förra året.

De flesta avvikelserna inträffade under de tre sista dagarna i september. Då inträffade en rad händelser på kort tid: obehöriga i spårområdet, ett ställverk som orsakade ett omfattande signalfel samtidigt som ett trasigt tåg behövde evakueras. Incidenterna skedde i Stockholmsområdet, vilket fick stora och omedelbara konsekvenser eftersom en tredjedel av alla persontåg avgår från, ankommer till eller passerar Stockholm C och pendeltågsstationen Stockholm City.

Jämfört med augusti försämrades punktligheten för såväl kortdistanstågen som medeldistanstågen och långdistanstågen.

Störst avvikelse hade långdistanstågen, med en skillnad på 2 procentenheter jämfört med augusti. Dessa drabbas hårdast av den om höstarna återkommande lövhalkan, som bidrar till att start- och bromssträckor förlängs, vilket orsakar små ”glidande” förseningar längs med sträckan.

”Detta visar också på frågans komplexitet. Det finns ingen enskild och enkel lösning”, säger Roberto Maiorana, verksamhetschef på Trafikverket.

Totalt gjordes 903 804 stopp för på- och avstigning längs Trafikverkets 14 200 kilometer spår.

Publisert: