Var på Stockholmsbesök – mördades av främlingar på öppen gata

Uppdaterad 2021-10-12 | Publicerad 2021-10-11

Sundsvallsbon var på besök i Stockholm och satt på en bar med sina kompisar.

På väg därifrån blev han ihjälhuggen på öppen gata av två helt okända män.

– Det finns inget motiv. De här personerna hade aldrig träffat varandra, säger åklagare Zilla Hirsch.

En försommardag i slutet på maj är den 27-åriga mannen på besök i Stockholm. Han bor i Sundsvall men har rest till huvudstaden för att hälsa på en barndomsvän. Det är en ljummen fredagskväll och ett gäng kompisar sitter på en uteservering längs gatan och dricker öl.

”Första sommarkvällen. God och glad stämning i luften”, säger ett vittne senare i förhör.

Men Sundsvallsbon snubblar och slår tänderna. Han blöder och barndomsvännen tycker att de ska gå till en läkarmottagning. De säger hej då till kompisarna och går längs St Eriksgatan på Kungsholmen. Coronaklockan har nyss slagit åtta och krogarna töms.

– Eftersom restauranger och barer inte fick ha öppet längre än så är det många människor i rörelse vid tidpunkten. Det finns flera vittnen till det som sedan sker, säger Zilla Hirsch.

Gärningsmännen går efter offren

I höjd med Västermalmsgallerian möter kompisarna en 26-årig man och en 20-årig man.

– Man ser på en av övervakningsfilmerna att de möts på övergångsstället och målsägandena passerar utan att stanna. Då vänder de misstänkta och går efter, säger Zilla Hirsch.

Klockan är då 20.12. En övervakningskamera är riktad mot platsen. Men en pelare skymmer sikten och attacken fångas inte på bild.

De misstänkta gärningsmännen är bröder och båda är knivbeväpnade. Av okänd anledning går de till attack mot vännerna som är på väg till läkaren, enligt åtalet. De sparkar och slår och går till gemensamt angrepp, enligt åklagarens gärningsbeskrivning.

Därefter trycker 26-åringen upp Sundsvallsbon mot en vägg. Han fortsätter att slå och knivhugger honom i bröstkorgen. Det dödliga hugget träffar mannens aorta.

Samtidigt går 20-åringen till attack mot Sundsvallsbons kompis. Även han blir knivhuggen flera gånger i överkroppen men överlever mordförsöket.

Gärningsmännen var i sällskap med sin syster och 20-åringens flickvän. Flickvännen misstänks vara delaktig i attacken mot mannen som överlevde. Hon ska ha sparkat och slagit honom samtidigt som han blev knivhuggen.

Åklagaren: ”Finns inget motiv”

Sundsvallsbons vän säger i förhör att han har svaga minnesbilder, men att han minns att han såg sin kompis ligga på marken.

”Det är blod typ överallt. Jag ligger nog också på marken och försöker krypa mot honom. Sen minns jag inget. Sen minns jag när ambulansen kommer. Sen minns jag inget igen”, säger han i förhör.

De misstänkta flydde ner i tunnelbanan Fridhemsplan. Vad som gjorde att männen vände om och gick till attack är fortfarande en gåta.

– Det finns inget motiv. De misstänkta och målsägande har aldrig träffat varandra innan de möttes i korsningen, säger Zilla Hirsch.

Bröderna åtalas för mord och mordförsök. Flickvännen åtalas i första hand för mordförsök, alternativt medhjälp till mordförsök eller grov misshandel. De misstänkta nekar till brott och svarat ”inga kommentarer” på nästan alla förhörsfrågor. Inte heller den man som överlevde mordförsöket har kunnat svara på vad som hände.

– Eftersom han inte har några tydliga minnesbilder kan han inte redogöra för vad som hände i samband med att de blev angripna, säger Zilla Hirsch.