Löfvens maktplan – så har han förberett för Andersson

GÖTEBORG. Stefan Löfven valde tidpunkten för sin avgång med precision för att underlätta för Magdalena Andersson.

De senaste veckorna har de båda enligt uppgifter till Aftonbladet haft intensiva samtal och bollat de parlamentariska låsningarna som hotar hennes framtid som möjlig statsminister.

– En av ledarens viktigaste uppgift är att när man själv går så ska det finnas människor som kan ta över, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven har lämnat över ordförandeposten till Magdalena Andersson. Tidpunkten, mitt under en mandatperiod, är ovanlig men noga uttänkt för att ge Andersson de bästa förutsättningarna.

– Jag valde att gå för före valet, då har du flera statsråd som är kända. Annars har man längre startsträcka, det var viktigt för mig, säger Löfven.

Den avgående S-ledaren har tagit en morgonpromenad med hustrun Ulla från kongressen i Svenska mässan till Götaplatsen. Här höll han sitt första 1 maj-tal som nyvald partiordförande 2012.

På Götaplatsen höll Stefan Löfven 2012 sitt första 1 maj-tal som partiordförande.
På Götaplatsen höll Stefan Löfven 2012 sitt första 1 maj-tal som partiordförande.

– Det var magiskt. När man kommer upp för Avenyn här och upp på scenen och ser ut över folkhavet. Det är verkligen speciellt, säger Löfven och blickar ner över staden.

Rådet: Håll klimatet i centrum

Stefan Löfven och Magdalena Andersson har de senaste veckorna haft återkommande telefonsamtal och fysiska möten, enligt en S-källa med insyn. Bland annat om låsningarna inför budgetomröstningen. Parallellt har Andersson börjat ta ut sitt nya lag i regeringen, skissat på sitt tal som hon håller på fredagen och tagit fram politiska prioriteringar.

Vad ger du Magdalena Andersson för råd?

– Att det man gör bygger på värderingar, men det vet hon redan. Och att klimatfrågan kommer vara i centrum. Vi måste sätta den i mitten nu. Det är det som politiken kommer behöva förhålla sig till, säger Stefan Löfven.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven har haft intensiva samtal under de senaste veckorna, enligt en S-källa med insyn.
Magdalena Andersson och Stefan Löfven har haft intensiva samtal under de senaste veckorna, enligt en S-källa med insyn.

Hur ska hon göra för att få igenom budgeten?

– Det kan hon bättre än mig så det kommer hon att ordna. Vi har ett ansvar som regeringsparti, men det är flera partier som har ansvar. Alla måste förstå hur spelplanen ser ut.

Kommer du lösa budgetknutarna mellan V och C innan du avgår som statsminister?

– Vi jobbar så snabbt som möjligt på de frågorna. Sedan kommer jag berätta i slutet av veckan när jag kommer lämna in min begäran om entledigande.

Vill jobba med barns rättigheter

Under promenaden tillbaka till kongressen stannar förbipasserande Löfven med jämna mellanrum. En höstlovsledig 9-årig flicka med sin mormor säger några ord, två småbarnspappor med barnvagn vill ta selfies.

Flera göteborgare passade på att hälsa på Stefan Löfven under den avgående S-ledarens promenad.
Flera göteborgare passade på att hälsa på Stefan Löfven under den avgående S-ledarens promenad.

Löfven tar sig tid och ser ut att trivas.

Vad ska du göra nu när du lämnar politiken?

– Först vill jag ta det lugnt ett tag. Sedan vill jag göra något som bidrar till samhället, men jag vill göra det bortom det offentliga. När jag lämnar vill jag att den som kommer efter ska ha så mycket yta som möjligt.

Kan du ge någon ledtråd?

– Jag vill gärna göra mer för barns rättigheter. Det är 140 miljoner barn som utsätts för barnarbete. När jag deltog på ett digitalt seminarium nyligen visades en film på enorma sophögar i afrikanska länder där barn går och plockar ihop något för att sälja för att få mat för dagen. De ska vara i skolan naturligtvis. Det skulle vara ett tema som skulle passa mig.

Tänker du dig en internationell organisation som arbetar med barns rättigheter?

– Det kan det vara. Men det ska vara något som passar den organisationen eller det forumet. Inte för att det ska passa mig.

Publisert:

LÄS VIDARE