Morgan Johansson KU-anmäls av Moderaterna

Av:  TT

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Arkivbild.

Moderaterna KU-anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) rapporterar Aftonbladet. Anledningen är ett uttalande från Johansson om hur många som hoppat av de kriminella gängen i Malmö.

Det var i oktober som Johansson – som numera är både justitie- och inrikesminister – i en intervju med Aftonbladet lyfte fram Malmö som ett framgångsrikt exempel på arbete mot gängkriminaliteten.

– Förra året hade vi 80 avhopp från gängen (i Malmö), det högsta någonsin, sa han då.

Uppgiften stämmer inte, anser M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell, som nu alltså anmäler ministern till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

– Det är mot bakgrund av den här intervjun i Aftonbladet där han påstår saker som helt enkelt är osanna, säger Forssell till tidningen.

Han hänvisar till en rapport från Malmö stad, som visar att 75 avhopparärenden kom in under 2020, men att endast 32 beviljades.

Kritiken tillbakavisas från Johansson. Han beskriver skillnaden mellan inkomna och beviljade ärenden som ”hårklyverier”.

– Det får KU granska i så fall. Men det här är väl ett sätt för oppositionen att hålla sig framme när det ser dåligt ut, säger han till tidningen.

M konstaterar i ett skriftligt uttalande att Johansson flera gånger tidigare kritiserats av KU.

Publisert: