Uppgifter: Polisen kan ha stoppat skjutning – två gripna

Polisen misstänker att de kan ha stoppat en skjutning i Västerås under fredagskvällen, erfar Aftonbladet.

Enligt uppgifter stoppade polisen en person som hade ett skarpladdat automatvapen hängandes runt sin hals.

– Vi har inlett en förundersökning gällande förberedelse till mord och grovt vapenbrott, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson hos polisen i region Mitt.

Under fredagskvällen fick polisen in larm om en motorcykel som körde i hög hastighet i Västerås. Flera samtal hade då kommit in till polisen. 

– Patrullerna får syn på den här motorcykel och när de ser polisen så slänger de den här motorcykeln och börjar ge sig av till fots. Då kan en man i 20-årsåldern gripas och han har ett skarpt vapen på sig, säger Magnus Jansson Klarin. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det var det ett skarpladdat automatvapen som mannen hade hängandes runt sin hals.

Skarpladdat skjutvapen

Polisen vill inte kommentera vad för typ av vapen det rörde sig om.

– Det kan jag inte gå in på. Det är ett skarpt skjutvapen i alla fall, säger Magnus Jansson Klarin. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet tror misstänker polisen att en skjutning kan ha varit nära förestående.

Ytterligare en person kunde senare gripas, en man i 18-årsåldern. 

– Den andra personer springer iväg och vi har ganska många patruller som jobbar i ärendet. Det leder fram till att ytterligare en man i 18-årsåldern kan gripas, säger Magnus Jansson Klarin.

Uppgifter: Finns gängkopplingar

Enligt uppgifter till Aftonbladet har de misstänkta kopplingar till ett kriminellt nätverk i Västerås. Båda är nu anhållna misstänkta för grovt vapenbrott och förberedelse till mord. 

Polisen vill inte gå närmare in på rubriceringarna. Enligt polisen finns misstankar om att skott var på väg att avlossas.

– En sådan misstanke finns ju eftersom man inlett en förundersökning på förberedelse till mord. Men vad som har framkommit i utredningen det kan jag inte svara på nu, säger Magnus Jansson Klarin. 

Västerås är en av flera städer som har drabbats av flera skjutningar det här året. Så sent som i slutet av maj hittades en man skottskadad i området Gideonsberg i Västerås. I mars sköts en ung man i området Hammarby. Enligt uppgifter till Aftonbladet är mannen kopplad till ett kriminellt nätverk.

Publisert:

LÄS VIDARE