Drogerna tillbaka i EU efter pandemin

Av:  TT-AP

Cannabis är den mest utbredda drogen inom EU. Arkivbild.
Cannabis är den mest utbredda drogen inom EU. Arkivbild.

Droghandeln och droganvändandet i EU är tillbaka på samma nivåer som före coronapandemin. Det konstaterar EU:s narkotikabyrå EMCDDA i en ny rapport.

I takt med att restriktioner och strängare gränskontroller försvunnit har drogerna återvänt. Hundratals droglaboratorier plockas ned, nya substanser upptäcks varje vecka. 2021 rapporterades 51 nya droger.

– För mig kan det som sticker ut i vår analys av drogtrender 2022 sammanfattas med: Överallt. Allting. Alla, säger EMCDDA-chefen Alexis Goosdeel.

Cannabis är med drygt 22 miljoner användare fortfarande allra vanligast, före kokain, MDMA och amfetamin. Runt en miljon människor i EU använder heroin eller andra opioider.

Rapporten pekar på att användandet av appar och krypterade tjänster som uppstod som ett sätt att få tillgång till droger under pandemin troligen kommer att fortsätta.

EMCDDA noterar också att det är för tidigt för att säga något om hur talibanernas maktövertagande i Afghanistan kommer att påverka heroinhandeln, men att det kan leda till en ökning.

Man har också tittat närmare på kriget i Ukraina som man förutspår kan påverka smuggelvägarna.

Publisert: