Coronapandemin

Regeringens tystnad om vaccinpassen: ”Händer ingenting”

Av: 

John Granlund

NYHETER

Allt fler vill att större evenemang ska kunna hållas genom att besökarna uppvisar ett vaccinpass.

Men från regeringen är det tyst – och någon remiss har inte ens skickats till Folkhälsomyndigheten.

– Regeringen sviker de människor som gjort precis det man borde göra, vaccinera sig, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Vaccinpassen som utfärdas av myndigheterna online kan i dag bara användas vid resor utomlands.

Men allt fler förespråkare vill att vaccinpassen ska användas också inom landet vid större kultur- och idrottsevenemang - i utbyte mot mildare restriktioner vad gäller avstånd och publikgränser.

Exempelvis har flera allsvenska fotbollslag och olika organisationer inom kultursektorn krävt detta.

Vaccinpass som används vid resor utomlands. Många efterfrågar nu att pass också ska kunna användas för att kunna gå på till exempel fotbollsmatcher.

”Är en restriktion”

Samtidigt finns en farhåga att grupper som inte vaccinerat sig kan känna sig utestängda, vilket socialminister Lena Hallengren (S) lyfte i en intervju i Aftonbladet TV i tisdags.

– Man ska komma ihåg att vaccinbevis är en restriktion som innebär att för en del blir det mycket enklare och för andra blir det svårare att vistas på de här stora evenemangen, sa Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten hänvisar alla frågor om vaccinpass till regeringen – men någon remiss har ännu inte skickats ut till expertmyndigheten.

– Vi har inte fått någon remiss vad jag vet. Det här ligger på regeringens bord och vi hänvisar till dem, säger Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson.

Från regeringens sida råder dock tystnad. Lena Hallengrens pressekreterare upprepar på torsdagen ministerns besked om att ”regeringen kommer med besked när det finns ett besked”.

– Regeringen tittar fortsatt på frågan men det har inte hänt något ytterligare, säger pressekreteraren Sofia Brändström.

Från oppositionshåll är man upprörda över att ett regeringsbeslut dröjer. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att regeringens icke-agerande är ett svek mot alla de som följt myndigheternas uppmaningar och vaccinerat sig.

– Man kidnappar nu alla människor som gjort precis det man bad människor att göra. Att vaccinera sig för sin egen och andras skull. Ska vi alla leva i oändliga restriktioner när vi skulle kunna öppna upp samhället och återgå till det normala? Jag tycker faktiskt regeringen sviker de människor som gjort precis det man borde göra, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson är kritisk till hur regeringen hanterat frågan om vaaccinpassen.

”Ganska obegripligt”

Han är kritisk till att regeringen inte ännu skickat frågan om vaccinpass på remiss till Folkhälsomyndigheten – och befarar att ärendet nu kommer dras i långbänk tills det inte längre är aktuellt.

– Jag tycker att det är ganska obegripligt. Det är bara att säga ja eller nej tycker jag. De antyder att de vill detta men det händer ingenting. Och ska man kunna fatta ett beslut måste man också blanda in Folkhälsomyndigheten. Gör inte regeringen det så blir det inget av detta, säger Ulf Kristersson.

Han hänvisar särskilt till idrottsrörelsen och kulturverksamheter som vädjar om att få bedriva sina verksamheter på ett ansvarsfullt sätt.

– Nu är vi ju i ett läge där man skulle kunna öppna upp på ett ansvarsfullt sätt men då måste man veta om människor är vaccinerade eller inte.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinpass för att öppna samhället – så säger partierna

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Lena Hallengren

Folkhälsomyndigheten

Ulf Kristersson

Vaccin

Regeringen