Orkanen Ida väntas slå mot New Orleans – på årsdagen för Katrina

På dagen för sexton år sedan drabbades New Orleans av den katastrofala orkanen Katrina.

Nu rustar myndigheterna för orkanen Ida som blir ”mer allvarlig för varje timme”.

– Tiden är inte på vår sida, säger New Orleans borgmästare LaToya Cantrell.

Under lördagskvällen väntas orkanen Ida dra in över Louisiana. Myndigheterna har infört ett undantagstillstånd och människor i New Orleans stadskärna har börjat tvångsevakueras.

– På lördag kväll bör alla ha sökt skydd och vara på den plats där de tänker rida ut stormen, säger delstaten Louisianas guvernör John Bel Edwards till AP.

En man i Batabano i Kuba skyddar sig mot regnet när Ida nådde landet.
En man i Batabano i Kuba skyddar sig mot regnet när Ida nådde landet.

Under fredagen passerade orkanen Kuba, då som en lägre kategori 1 orkan. Nu närmar sig Ida den amerikanska gulfkusten och uppskattas gå upp till kategori 4 på den femgradiga Saffir–Simpson-skalan.

Imorgon söndag väntas orkanen nå sin maximala kraft strax utanför Louisianas kust.

– Vi har aktiverat varenda resurs vi har att tillgå för att förbereda oss för orkanen, säger New Orleans borgmästare LaToya Cantrell.

Människor förbereder sin inför stormen.
Människor förbereder sin inför stormen.

210 km lång mur ska stå emot stormen

I orkanen Katrina dog drygt 1 000 människor och skadorna från orkanen uppskattas till många miljarder dollar. Sedan dess har myndigheterna i New Orleans arbetat hårt för att stärka sitt försvar mot orkaner och översvämningar.

Den amerikanska regeringen har investerat 14,5 miljarder dollar på att bygga dammar, murar, pumpar och avloppssystem i området. En gigantisk 210 kilometer lång och 9 meter hög barriär har uppförts i vattnet som en ring runt staden östra delar.

Nu hoppas man att dessa åtgärder ska få effekt.

– Vi har arbetat med allt det sedan Katrina, den är designad för att stå emot värre stormar än vad Ida förväntas vara, säger den amerikanska militärens ingenjörskårs krissamordnare Heath Jones till AP.

New Orleans har satsat stora pengar på infrastruktur som ska stå emot stora regnmängder.
New Orleans har satsat stora pengar på infrastruktur som ska stå emot stora regnmängder.

”Tiden är inte på vår sida”

Enligt den lokala beredskapsmyndighetens chef Collin Arnold kan New Orleans vänta sig vindar upp mot 49 meter per sekund, skriver CNN.

– Om du ska evakuera gör det så snart som möjligt, du vill inte vara fast på vägarna när stormen slår till och styrkan ökar, säger han till kanalen.

Vindarna och och översvämningarna som Ida tar med sig väntas vara livshotande för människorna som bor vid kusten i Louisiana och Florida. Där kan de även vänta sig långa strömavbrott.

– Situationen är mycket mer allvarlig nu än vad den var bara för sex timmar sedan. Orkanen Ida innebär ett dramatiskt hot mot invånarna i New Orleans och tiden är inte på vår sida, säger New Orleans borgmästare LaToya Cantrell till CNN.

Publisert:

LÄS VIDARE