Använder stängd terminal och egen hangar för mottagandet

Stor insats på Arlanda där evakuerade från Afghanistan tas emot

Uppdaterad 2021-08-28 | Publicerad 2021-08-24

Minst tre plan med evakuerade från Afghanistan har hittills landat på Arlanda, enligt uppgifter till Aftonbladet.

En nedstängd terminal används – och polis, UD, Migrationsverket och sjukvårdspersonal tar emot personerna i en egen hangar.

– Det är en stor operation, säger en källa.

Flera olika myndigheter är inblandade i mottagandet i Sverige av personer som lyckats lämna talibanväldet i Afghanistan.

Sedan i helgen ska ett stort arrangemang ha byggts upp på Arlanda flygplats, uppger källor för Aftonbladet. Insatsen ska ha föregåtts av en större myndighetsgemensam planering.

Det första planet med evakuerade svenska medborgare och kvotflyktingar ska enligt Aftonbladets uppgifter ha landat på söndagseftermiddagen. Omkring 40 personer fanns på flyget.

Chartrar flygplan

Morgonen därpå, tidigt på måndagen, anlände det andra planet. 50-talet personer som hade lyckats flygas ut från Kabul kom till Sverige efter att ha lyft från Georgiens huvudstad Tbilisi dit de först fördes, enligt Aftonbladets uppgifter.

På måndagskvällen kom det tredje flyget till Arlanda.

Alla passagerare tas emot ett av ett större myndighetsuppbåd.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns gränspolisen, Migrationsverket, utrikesdepartementet, personal från ambulanssjukvården och Region Stockholm på plats.

För att hantera evakueringsflygen används, enligt källor, terminal 3 på Arlanda, som enligt Swedavias hemsida inte längre nyttjas sedan coronautbrottet utan all flygtrafik har flyttats till terminal 5.

Samtidigt har man öppnat upp en hangar på flygplatsområdet, vid Cargo city.

– De med svenska pass genomgår vanlig gränskontroll och lämnar sedan genom terminalen som vanligt. Flyktingarna transporteras till hangaren och hanteras där av gränspolisen och Migrationsverket som handlägger deras ärende, säger en uppgiftslämnare.

Genrebild.

Stor beredskap på Arlanda

Migrationsverket bekräftar Aftonbladets uppgifter.

– Det stämmer att Migrationsverket har upprättat en ankomstlokal på Arlanda där evakuerade personer som anländer inom ramen för den svenska flyktingkvoten anländer, säger presskommunikatör Michelle Bornestad.

Migrationshandläggare på plats genomför en utredning och prövning av skyddsstatus för personerna. Om ansökan beviljas får de permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Detta motsvarar det normala förfarandet för det svenska kvotflyktingmottagandet, med den skillnaden att det går betydligt snabbare än i normala kvotärenden, säger Michelle Bornestad.

Man vill inte uttala sig om hur många som hittills anlänt då siffran ”uppdateras löpande”.

– När utredningen är klar och personen i fråga har beviljats uppehållstillstånd eskorteras hon eller han till en representant för den kommun som ska ta emot. Även detta förfarande motsvarar vad som sker under normala omständigheter när det gäller mottagande av kvotflyktingar.

– Migrationsverket har även sett till att mat och dryck finns på plats för dem som anländer, liksom andra produkter som exempelvis blöjor och hygienartiklar.

Undersöks av sjukvårdspersonal

Åke Östman, vd på ambulanssjukvården i Storstockholm, säger:

– Jag vet bara att vi har resurser där och att det är tjänsteman i beredskap som beslutat om detta.

Region Stockholm bekräftar att man är på plats och ”har ett nära samarbete med andra aktörer i denna händelse”.

– I samband med evakueringarna från Afghanistan har regionen sjukvårdsresurser på plats för att göra en bedömning om någon är i behov av sjukvård. Vård kan även ges på plats om det skulle behövas. Hittills har inga större sjukvårdsinsatser behövts. Regionen erbjuder även provtagning till de personer som landar med evakueringsflyg, säger Linda Bengtsson, pressansvarig.

Arlandapolisen är fåordig om insatsen.

– Gällande evakueringsflighterna hänvisar vi till Migrationsverket, säger stationbefälet Emil Norén.

Swedavia vill inte lämna några kommentarer.

– Vi hänvisar till UD och Migrationsverket, de har myndighetsansvaret, säger presskontakten Ellen Laurin.

Aftonbladet har även sökt utrikesdepartementet.

– Jag hänvisar alla frågor om mottagandet till Migrationsverket, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

På tisdagskvällen uppgav utrikesminister Ann Linde att totalt 544 personer evakuerats och att Sverige skulle evakuera fler.

Talibanerna kräver att alla länders evakuering ska vara genomförd senast 31 augusti.