IPCC

Oceanograf: ”Delar av Skåne kan hamna under vatten”

Av: 

Rósanna Róbertsdóttir

NYHETER

I värsta fall ligger stora delar av Skåne under vatten om drygt 250 år, menar Magnus Hieronymus, oceanograf på SMHI.

– Södra Skåne ligger i någon mening sämst till i Sverige, eftersom landhöjningen där är som lägst, säger han.

Globalt väntas vattennivåerna kunna stiga med 0,5–1 meter fram till sekelskiftet 2100, enligt FN:s klimatpanel IPCC:s senaste larmrapport.

För Sveriges del skulle det kunna innebära att delar av Skåne hamnar under vatten.

– Stora delar av Skåne kan hamna under vatten, andra delar kommer inte att göra det, säger Magnus Hiernymus, oceanograf och forskningsledare för havsklimat på SMHI.

– Det kan bli så om allt går så illa man kan tänka sig. Om vi eldar ofantligt mycket kol. Risken ska inte skojas bort. Vi kan få stora problem, även om vattnet inte stiger så mycket som 10 meter.

Enligt IPCC:s senaste klimatrapport stiger havsnivåerna just nu rekordsnabbt – tre gånger så snabbt som de gjorde för 50 år sedan.

Magnus Hieronymus, oceanograf på SMHI.

Fler översvämningar i södra Sverige

I Sverige bromsas de stigande havsnivåerna på många håll fortfarande av landhöjningen. Men vissa områden står inför allvarliga risker på sikt. Bland annat väntas översvämningar bli vanligare.

– I synnerhet i södra Sverige kan man få höga vattennivåer och då kan översvämningarna öka. Men allt beror fortfarande mycket på våra framtida utsläpp, säger Magnus Hiernymus.

– Det kan bli saltvatteninträngning i grundvattnet och en ökad erosion. Men vår havsnivå står inte skriven i sten. Vad som händer beror på hur vi lever och agerar nu.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

IPCC

SMHI

Skåne