M kräver ny statsministeromröstning – om MP lämnar regeringen

Miljöpartiet hotar att lämna regeringen om de måste regera på en SD-budget.

Det kan i sin tur innebära att Magdalena Andersson tvingas till en ny statsministeromröstning.

– Då måste riksdagen på nytt få möjlighet att ta ställning till det regeringsunderlaget i en förnyad statsministeromröstning, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Miljöpartiet har öppnat för att lämna regeringen om de tvingas regera på den SD+M+KD-budget som väntas röstas fram i eftermiddag.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström pekar på att en grundlagsutredning slagit fast att ett förändrat regeringsunderlag kräver en förnyad statsministeromröstning.

“Om de parlamentariska förutsättningarna som förelåg vid statsministeromröstningen förändras är det enligt kommittén rimligt att riksdagen på nytt ges tillfälle att pröva frågan om regeringsbildare.”, står det i den statliga utredningen “Misstroendeförklaring och regeringsbildning” från 2007.

Tobias Billström menar att det finns en logik i att riksdagen ska få ny chans att pröva statsministern om regeringspartier hoppar av.

– Det är ganska logiskt att vi inte kan sitta och rösta fram en statsminister på ett visst partipolitiskt underlag, sedan dagen därpå ändras det genom att ett eller flera partier väljer att utträda ur regeringen. Det säger sig självt att det här är en grundläggande parlamentarisk princip för vår demokrati, säger Tobias Billström.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.
Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Han hävdar vidare att ett sådant förlopp kan komma att kräva nya förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Faktum är att Magdalena Andersson kommer förmodligen behöva ha förhandlingar med sitt nya regeringsunderlag. Vilka partier som ska utgöra det vet inte jag, det måste man fråga henne om, men man kan tänka sig att Vänsterpartiet som haft ett och annat att säga till om under de senaste dagarna kommer att ha en del att säga till om då också.

Hans Ekström (S), vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, säger att det enligt grundlagen måste hållas en ny statsministeromröstning om MP lämnar.

– Det är glasklart att det behövs en ny omröstning.

Har ni informerat Magdalena Andersson om detta?

– Vi har informerat de som är berörda.

Karolina Skog, Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson, säger att MP nu ska värdera den nya informationen från Centerpartiet om att inte rösta på regeringens budget.

– Ett nytt läge har uppstått. 

Kan det bli aktuellt att lämna regeringen?

– Vi tittar på det och väger alternativ.

Du utesluter inte det?

– Märta Stenevi har många gånger gjort klart att den dag regeringen inte för tillräckligt bra politik så är vi inte en del av den. Det gäller i dag och alla andra dagar också. 

Det kommer bli sänkt bensinskatt med högeroppositionens budget, kan ni stå upp för det?

– Självklart inte. Att sänka bensinskatten mitt i en klimatkris är helt huvudlöst, det är ett svek mot alla ungdomar som oroas över framtiden. 

Aftonbladet har sökt talmannen för en kommentar om hur han tolkar det som står i grundlagsutredningen. Hans pressekreterare ber att få återkomma med svar.

Publisert:

LÄS VIDARE