Ny människoart kan ha upptäckts i Afrika

Hittades i samma område som Lucy

En tredimensionell  modell som visas hur ”förmänniskan” Lucy hade kunnat se ut. Hon hittades i Etiopien 1974. Nu kan en annan människoart ha upptäckts i Tanzania.
En tredimensionell modell som visas hur ”förmänniskan” Lucy hade kunnat se ut. Hon hittades i Etiopien 1974. Nu kan en annan människoart ha upptäckts i Tanzania.

En ny människoart kan ha upptäckts.

Vår tidiga släkting levde för ungefär 3,6 miljoner år sedan i Afrika.

Redan på 1970-talet blev det debatt om spåren efter den tvåbenta varelsen var från en ”förmänniska” eller från björnar.

Nu hävdar ett forskarteam att de fossila fotspåren i Laetoli i norra Tanzania är efter just tidiga ”förmänniskor”.

– De har återuppgrävt gamla fotspår och gjort nya analyser av vad det kan vara för sorts djur som gjort de här fotspåren, säger Lars Werdelin, professor i paleontologi vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, till Vetenskapsradion.

Enligt experterna ser spåren ut att vara ”stepping cross”.

– Ibland händer att höger fot korsar över till vänster sida och att vänster fot korsar över till höger sida när vi går. Den situation när man oftast ser den sortens gång är på modevisningar. Men det viktiga är inte att de gick så, utan att de hade förmågan att göra det.

I mitten av 1970-talet upptäcktes spår av australopithecus afarensis i samma område, samma art som den berömda Lucy tillhör. Lucy hittades 1974 i Hadar i Awashdalen i Etiopien.

Ngorongorokraten i Tanzania.
Ngorongorokraten i Tanzania.
Publisert:

LÄS VIDARE