50 våldtäktsfall ligger på hög – bara i södra Stockholm

avJohn Granlund, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen i södra Stockholm har 50 våldtäktsanmälningar som bara ligger på hög, enligt Aftonbladets källor.

Trots att det finns en utpekad gärningsman pågår inga utredningar i fallen.

Orsaken: resursbrist.

– Det går inte att beskriva hur frustrerade vi är över det här.

1 av 2 | Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Arkivbild.

Polisen i södra Stockholm slår nu larm om vad de beskriver som resursbristens resultat. Bara i polisområdet Stockholm syd ska 50 våldtäktsanmälningar ligga på hög – utan att utredas.

En källa uppger för Aftonbladet att det inte görs något trots att det i fallen finns utpekade gärningsmän. En del av anmälningarna som lagts åt sidan i polisområdet gäller dessutom sexbrott riktade mot barn.

”Enorm frustration”

Informationen om de 50 våldtäktsanmälningarna ska ha gått ut bland de anställda i polisområdet i veckan via en sektionschef.

Och internt är missnöjet och frustrationen stor med att det ser ut på det här sättet, enligt Aftonbladet uppgiftslämnare. Situationen kallas alarmerande.

– Det är ett stort svek mot alla inblandade, säger källan.

– Att polisen av olika anledningar lider av resursbrist är nog känt för allmänheten. Men omfattning känns som en käftsmäll med tanke på att det här bara gäller Stockholm syd.

”Krävs fler poliser”

Aftonbladet har sökt avdelningschefen för grova brott i Stockholm syd Manne Jönsson på torsdagskvällen utan framgång.

Han säger till Expressen, som först rapporterade om de 50 fallen, att det som krävs för att lösa situationen är fler poliser. Han säger att den befintliga personalen nu pressas så långt det går.

– Det ligger i det man kan kalla för polissjälen att verkligen vilja hjälpa de här utsatta människorna på bästa sätt. När det inte går i den takt och omfattning som vi önskar så föds frustration, säger Manne Jönsson till tidningen.

Larm i september

Redan i början av september kom larm från polisen om att sexualbrott inte utreds. Då angavs det som skäl att mord och mordförsök tog alla resurser.

– Det är svårt att förklara varför våldtäktsärenden läggs på hög, men de andra brotten är ännu allvarligare. Det är två onda ting som vi måste välja mellan, sa Torgny Söderberg, sektionschef för utredningsenheten på Stockholmspolisen, i SVT:s Aktuellt då.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm